Drikke
Kan denne drinken få kultstatus?
Foto: (Mons Matory)

Kan denne drinken få kultstatus?

Uncle Monty er nemlig drinken bergensbartenderen Odd Fjeldsgaard Rasmussen skal representere Norge med i Beefeater MIXLDN. Og drinkens inspirasjon er allerede en kult.
Aase E. Jacobsen
30 September 2016 - 13:03

Barsjefen fra Vaskeriet bar i Bergen, Odd Fjeldsgaard Rasmussen, sikret seg seieren i årets norske finale i Beefeater MIXLDN med drinken Uncle Monty - en frisk rørt cocktail med gin, gulrotinfusert fino sherry, eplesiderreduksjon og hjemmelaget bitter.

Les mer om hvorfor bergensbartenderne gjør det så sterkt i konkurranser

Konkurransen innebærer ikke bare å lage den best mulige drinken av Beefeaters gin, men stiller også krav til konsept og presentasjon.

I år er kombinasjonen av film og London briefingen. Og Odd hadde valgt kultfilmen «Whitnail and I» fra 1987 som sin inspirasjon. Uncle Monty spilt av Richard Griffiths (onkel Vernon i Harry Potter-filemen) er en av flere eksentriske hovedroller i filmen. En karakter som aldri er langt unna sherryflasken og i en av scenene blir sågar ordet sherry nevnt fem ganger i løpet av noen sekunder. Og som har et lidenskapelig forhold til gulrøtter. 

Se denne scenen her

I motsetning til det som er vanlig i bartenderkonkurranser, ble ikke selve drinkmiksingen bedømt.  Odd hadde derfor laget drinken på forhånd. Rørt den med is og silt over i flaske med egen etikett. Han serverte juryen drinken fra flasken, mens han fortalte sin historie.

Ekstremt høyt nivå

Og det var nok til at den fagsterke juryen ble overbevist. - Aldri har jeg opplevd at et nivå på en konkurransen er så jevnt og så godt. Samtlige kandidater kunne konkurrert i andre nasjonale finaler og vunnet, sier global brand ambassador for Beefeater Sebastian Hamilton-Mudge, og han vet hva han snakker om etter å ha dømt i et hundretalls bartenderkonkurranser.

Meddommer Marcis Dzelzainis, bartender på Quo Vadis i London og vinner av Havana Club International Cocktail Grand Prix i 2010 mener drinkstandarden i Norge nå er høyere enn mye av det som serveres i London.

Og Truls Thomsen, Arkivet i Stavanger, som representerte Norge i Beefeater i 2014, er enig:

-Den første drinken satte standarden og de som kom etterpå var bare ørlite svakere. Vi satt egentlig og ventet på at nå blir det sikkert noe som ikke er like bra, men det skjedde ikke. Han legger leende til: - Jeg hadde blitt slått av alle disse om de hadde stilt for to år siden.

Se hvilken drink Truls Thomsen stilte med i 2014

Sebastian Hamilton-Mudge, Odd Fjeldsgaard Rasmussen, Marcis Dzelzainis og Truls Thomsen.

 

Ifølge produktsjef for Beefeater hos Pernod-Ricard, Tina Stangnes, kom det inn et trettitalls bidrag til årets konkurranse. Og det var sterke navn Odd Fjeldsgaard Rasmussen konkurrerte med:

Anna Kulak, Bettola, Oslo

Simon Kistenfeger, Bristol Bar, Oslo

Radko Urbanyak, Oslo

Erlen Hübert Magnus, Chair, Oslo

Slavomir Kytka, The Thief, Oslo (fjorårets Beefeater-vinner)

Elias William Vega, Lysverket As, Bergen

Øystein Brandal Gaasemyr, Nama, Bergen

Vilius Sukys, Bedehuset, Larvik

Får lage sin egen gin 

Men det er Uncle Monty og Odd Fjeldsgaard Rasmussen som skal representere Norge i London i februar 2017. Vinner han denne finalen, venter en rekke opplevelser, deriblant å lage sin egen limited edition Beefeater gin med Master Distiller Desmond Payne på destilleriet i Kennington.

Desmond Payne, Beefeater Master Distiller sier: - Det å ha muligheten til å samarbeide med årets globale vinner er noe vi har ønsket å gjøre i lang tid, noe som gir oss muligheten til å jobbe med en bartender i toppsiktet og lage en gin spesifikt rettet mot cocktail samfunnet. Som et merke som stadig er ute etter å skape noe nytt, er vi alltid på utkikk etter nye ideer og vil unytte enhver mulighet til å investere tiden vår på mennesker som kan hjelpe oss å utfordre grensene og gi en frisk tilnærming - mens vi fortsetter i vårt mål om å skape det ultimate produktet.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her