Italienske prisbomber

Ukens viner kommer fra en av Italias mange utposter som har gått gjennom mange faser for å nå berømmelse.
Aase E. Jacobsen
28 September 2005 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

De røde vinene fra Piceno helt sør i Marche-fylket tilhører ikke akkurat top of mind når italiensk kvalitetsvin står på agendaen. Dels fordi området lenge har vært en relativt liten leverandør av til dels anonym vin og først i de siste ti-femten år har tatt virkelig rev i seilene og satset på kvalitet. Og dels fordi vinene heller ikke har noen gloriøs historie å fortelle. Den italienske østkysten har til tross for at Roma ligger på andre siden av Appenninene alltid vært en vinmessig bakgård. Ikke desto mindre er dette en meget interessant kilde til umiddelbar vinglede, altså viner som kan nytes her og nå og som ikke må ventes lenge på. Samtidig som prisnivået er svært komfortabelt.

Stoffrike viner
For det er ikke så mange italienske rødviner som kan måle seg med den pakken du får fra den heløkologiske Piceno-produsenten Saladini Pilastri. Saladini Pilastri Rosso Piceno Superiore Montinello 2010 (44466) og Saladini Pilastri Rosso Piceno 2013 (44465) er begge usedvanlig gode viner i sin prisklasse. Og selv om de ikke er disse to vinene som har gitt Pilastri stjernestatusen innen Piceno, er de solide representanter for den beste Piceno-stilen. Som betyr stoffrike jordsmonnspregete viner som er en tanke rustikke men med masse god mørk frukt, både av den søte og den bitre sorten, gode syrer og tanniner. Viner som ikke krever mye av deg men som gjerne vil nytes ved siden av mat.

Den rimeligste er en saftig vin med god rund og lett sødmefylt kirsebærfrukt, tydelig jordsmonnspreg, fine tanniner og lett bitterhet i finishen. Lettlikendes vin som selv om den er best sammen med mat, gjerne gryter, grillet kjøtt eller kraftige pastaretter, også lar seg nyte alene.

Den er laget av 70 prosent sangiovese og resten montepulciano fra vinmarken Spiagge, som ligger i sørvendte skråninger noen få kilometer fra Adriaterhavet. Sangiovese har vært Picenos svøpe siden den er dominerende drue i vinmarkene og ikke klarer å demonstrere det helt store raffinementet i dette til dels varme klimaet. Eneste løsningen er å holde avlingen nede. For Vigna Spiagge ligger den gjennomsnittlig på 5 kg pr plante som kan synes høyt men det er fortsatt godt under det maksimale i DOC-lovverket.

Kandidat for kjelleren
Dens storebror derimot, Vigna Montinello, har ikke bare 50 prosent lavere utbytte men viktigst av alt er at den har den varmekjære montepulciano som dominerende drue som bidrar med større dybde. Vinmarken ligger litt høyere med en østlig soleksponering som gir mindre av den kvelende ettermiddagssola samtidig som den har mer leire i jordsmonnet som bidrar med større kraft i den endelige vinen.

Derfor er Vigna Montinello Rosso Piceno 2003 en skikkelig kraftpakke. Her som ellers i Europa bød 2003 på høye temperaturer, så den noe kjøligere posisjonen til vinmarken var ikke til så stor hjelp. Men vinen lider overhodet ikke av det for selv om den har bløte syrer, er tanninene gode. Styrken er den store runde og søte frukten som gjør den uimotståelig. Nyt den til saftig rødt kjøtt, gjerne vilt, enten grillet eller ovnsstekt. Denne Piceno'en kan du også trygt legge i kjelleren i tre-fire år.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Med Ukens vin som MMS får du med noen få tastetrykk på mobilen vite du hva du skal kjøpe hver uke samtidig som du også får vite en hel masse om vinen. Attpå til en uke før alle andre kan lese om den på nettet.
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner
+

Slik ble Sassicaia verdens første supertoscaner

Og slik har den klart å beholde posisjonen siden første årgang som var 1968.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka
Dagens rett

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka

Varm suppe i novemberkulda smaker alltid godt. Rent, godt og smakfullt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her