Collemassari Rigoleto 2012 (59899)er en saftig og god rødvin med sødmefylt mørk frukt og bra fasthet. En super vin til så vel lam og storfe som til ost og vinkosen.
Det er rimeligste rødvin fra ColleMassari som ble kåret til Winery of the year 2014 av Gambero Rosso, Italias mektige vinguide.
Område med potensial
Vingården ligger i Montecucco, området som eieren Claudio Tipia bidro til å dra opp linjene for samt gi DOC-status i 1998 - og DOCG-status fra 2011-årgangen. Det er langt fra en ufortjent status, for Montecucco har et stort potensial og er nærmeste nabo til Montalcino (og Morellino di Scansano).
Men det er et stort område som i første rekke domineres av polykultur, både fra dyrket mark og dyrehold. Dessuten er det rent vinmessig noe uensartet. ColleMassari befinner seg i hjertet av regionen, det vi kan kalle den klassiske delen. De aller mest spennende vinene, etter min mening, kommer fra området rundt Amiata-fjellet hvor jordsmonnet er vulkansk og klimaet litt kjøligere takket være nærheten til fjellet og selvsagt høyden.
Rimelig alternativ til brunello
ColleMassaris vinmarker ligger ved 300 m.o.h. og teller 110 hektar, men eiendommen er på totalt 1200 hektar. Til «vår vin» brukes druer fra flere deler av denne sterkt parsellerte eiendommen. Siden jordsmonnet er svært variert, med så vel sandstein, tuffleire og mergel (kalk og leire), er det vanlig å blande.
ColleMassari har flere gode vinkjøp i porteføljen som ennå ikke er i salg i Norge. Både Montecucco Riserva og Poggio Lombrone er verd å merke seg som et rimelig alternativ til brunello. Tipia-familien er kanskje mest kjent utenfor Italia for sine andre eiendommer, nemlig Poggio di Sotto i Montalcino og Grattamacco i Bolgheri som faktisk er i salg i Norge med sin rimeligste vin Bolgheri Rosso 2011 (59898).
Siden Montecucco teller 800 hektar er ColleMassari en betydelig aktør. Da DOC-statusen var et faktum, var bare 100 hektar dyrket. Produsentene i området legger ikke skjul på at de har vært viktige bidragsytere til Montalcino, ved å levere vin i bulk.
Det er altså ikke lenger nødvendig, gitt økende bevissthet om Montecuccos kvaliteter som vinregion.