Drikke
Italiensk røverkjøp

Italiensk røverkjøp

Denne rødvinen fra ukjente Montecucco er 20-30 kroner billigere enn den «normalt» ville koste.
03 September 2014 - 07:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Collemassari Rigoleto 2012 (59899)er en saftig og god rødvin med sødmefylt mørk frukt og bra fasthet. En super vin til så vel lam og storfe som til ost og vinkosen.

Det er rimeligste rødvin fra ColleMassari som ble kåret til Winery of the year 2014 av Gambero Rosso, Italias mektige vinguide.

Område med potensial

Vingården ligger i Montecucco, området som eieren Claudio Tipia bidro til å dra opp linjene for samt gi DOC-status i 1998 - og DOCG-status fra 2011-årgangen. Det er langt fra en ufortjent status, for Montecucco har et stort potensial og er nærmeste nabo til Montalcino (og Morellino di Scansano).

Les mer om Montalcinos viner

Men det er et stort område som i første rekke domineres av polykultur, både fra dyrket mark og dyrehold. Dessuten er det rent vinmessig noe uensartet. ColleMassari befinner seg i hjertet av regionen, det vi kan kalle den klassiske delen. De aller mest spennende vinene, etter min mening, kommer fra området rundt Amiata-fjellet hvor jordsmonnet er vulkansk og klimaet litt kjøligere takket være nærheten til fjellet og selvsagt høyden.

Rimelig alternativ til brunello

ColleMassaris vinmarker ligger ved 300 m.o.h. og teller 110 hektar, men eiendommen er på totalt 1200 hektar. Til «vår vin» brukes druer fra flere deler av denne sterkt parsellerte eiendommen. Siden jordsmonnet er svært variert, med så vel sandstein, tuffleire og mergel (kalk og leire), er det vanlig å blande.

ColleMassari har flere gode vinkjøp i porteføljen som ennå ikke er i salg i Norge. Både Montecucco Riserva og Poggio Lombrone er verd å merke seg som et rimelig alternativ til brunello. Tipia-familien er kanskje mest kjent utenfor Italia for sine andre eiendommer, nemlig Poggio di Sotto i Montalcino og Grattamacco i Bolgheri som faktisk er i salg i Norge med sin rimeligste vin Bolgheri Rosso 2011 (59898).

Siden Montecucco teller 800 hektar er ColleMassari en betydelig aktør. Da DOC-statusen var et faktum, var bare 100 hektar dyrket. Produsentene i området legger ikke skjul på at de har vært viktige bidragsytere til Montalcino, ved å levere vin i bulk.

Det er altså ikke lenger nødvendig, gitt økende bevissthet om Montecuccos kvaliteter som vinregion.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her