Drikke
Italiensk røverkjøp

Italiensk røverkjøp

Denne rødvinen fra ukjente Montecucco er 20-30 kroner billigere enn den «normalt» ville koste.
03 September 2014 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Collemassari Rigoleto 2012 (59899)er en saftig og god rødvin med sødmefylt mørk frukt og bra fasthet. En super vin til så vel lam og storfe som til ost og vinkosen.

Det er rimeligste rødvin fra ColleMassari som ble kåret til Winery of the year 2014 av Gambero Rosso, Italias mektige vinguide.

Område med potensial

Vingården ligger i Montecucco, området som eieren Claudio Tipia bidro til å dra opp linjene for samt gi DOC-status i 1998 - og DOCG-status fra 2011-årgangen. Det er langt fra en ufortjent status, for Montecucco har et stort potensial og er nærmeste nabo til Montalcino (og Morellino di Scansano).

Les mer om Montalcinos viner

Men det er et stort område som i første rekke domineres av polykultur, både fra dyrket mark og dyrehold. Dessuten er det rent vinmessig noe uensartet. ColleMassari befinner seg i hjertet av regionen, det vi kan kalle den klassiske delen. De aller mest spennende vinene, etter min mening, kommer fra området rundt Amiata-fjellet hvor jordsmonnet er vulkansk og klimaet litt kjøligere takket være nærheten til fjellet og selvsagt høyden.

Rimelig alternativ til brunello

ColleMassaris vinmarker ligger ved 300 m.o.h. og teller 110 hektar, men eiendommen er på totalt 1200 hektar. Til «vår vin» brukes druer fra flere deler av denne sterkt parsellerte eiendommen. Siden jordsmonnet er svært variert, med så vel sandstein, tuffleire og mergel (kalk og leire), er det vanlig å blande.

ColleMassari har flere gode vinkjøp i porteføljen som ennå ikke er i salg i Norge. Både Montecucco Riserva og Poggio Lombrone er verd å merke seg som et rimelig alternativ til brunello. Tipia-familien er kanskje mest kjent utenfor Italia for sine andre eiendommer, nemlig Poggio di Sotto i Montalcino og Grattamacco i Bolgheri som faktisk er i salg i Norge med sin rimeligste vin Bolgheri Rosso 2011 (59898).

Siden Montecucco teller 800 hektar er ColleMassari en betydelig aktør. Da DOC-statusen var et faktum, var bare 100 hektar dyrket. Produsentene i området legger ikke skjul på at de har vært viktige bidragsytere til Montalcino, ved å levere vin i bulk.

Det er altså ikke lenger nødvendig, gitt økende bevissthet om Montecuccos kvaliteter som vinregion.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her