Drikke
Imponerende nytenkende vinproduksjon

Imponerende nytenkende vinproduksjon

Om New Zealand er isolert fra resten av den store vinverdenen, har ikke det påvirket evnen til å tenke nytt og fokusert. Eller kanskje er nettopp isolasjonen som gjør at vinene derfra stadig imponerer?
Redaksjonen
28 Mai 2014 - 13:55

New Zealands image er basert på intense, fruktdrevne hvitviner for tidlig konsum. Sauvignon blanc er flaggskipvinen, men chardonnay og pinot noir har også vært med å sette landet på vinkartet. Men det har mye mer å by på. Røde viner av bordeauxdruer og syrah leverer nå helt i toppsjiktet på verdensbasis i deres respektive kategorier. Riesling imponerer med sin bredde i stiler, fra helt tørt til søtt. Pinot gris og viogner er andre hvitvinsdruer det jobbes med.

Regionalitet er et fokusområde i New Zealand for tiden, som i mange andre land. Det jobbes med å finne de beste dyrkningssteder for hver enkelt druesort, for å få best mulig regional karakter og optimal kvalitet på druematerialet. Blant annet finner vi chardonnay, viogner, røde bordeauxdruer og syrah på den varmere nordøya, de to siste spesielt i området Gimlett Gravels. Sauvignon blanc er synonymt med Marlborough. Pinot noir derimot dyrkes med hell flere steder i sør, og i den sørligste delen av nordøya.

Pinot noir viser en klar forskjell i aromaprofil etter hvor den kommmer fra; Marlboroughs pinot noir er veldig aromatisk med klar rød frukt-karakter, Martinborough/Waiparapa har mer plommefrukt med rundere og mer robust struktur. Waipara er mer jordaktig med bjørnebærtoner, mens Central Otago har mørkere kirsebæraromaer med en attraktiv urte- karakter.

Marlborough

Vinområdet er mest kjent for sine friske sauvignon blanc-viner, som utgjør hele 70 prosent av totalen. Vinregionen deles i tre underområder; Wairau, Awatere og Southern Valley. Majoriteten av Marlboroughs sauvignon blanc kommer fra den flate Wairau Valley. Disse vinene har den typiske stikkelsbær-, solbærblad-, sitrus- og pasjonsfruktaromaer. Awatere-området har mer gress, nesle, og tomatstilk med et urteaktig preg. Mens Southern Valley gir sauvignon en større munnfølelse med mer fylde og tekstur.

 

Pinot noir er en annen drue som har en lovende fremtid i Marlborough. En stor kvalitetsøkning fant sted etter at vinmarkene ble flyttet fra den flate dalbunnen opp til de høyereliggende vinmarkene ved Brancott i Southern Valley. Marlborough sin typiske pinot noir har en høy aromatisk fruktkarakter av jordbær og bringebær med myke tanniner.

Marlborough sliter litt med mye nyplanting, stor avkastning og de globale nedgangstidene. Men new zealanderne velger å se det positive i situasjonen med å sette mer fokus på kvalitet. Nå prøver de beste produsentene å skille seg ut fra mengden, ved å satse på intensitet, lengde og kompleksitet i vinene sine. Uten å miste den fine friskhet og fruktige aroma som er kjennetegnet deres. Dette gjør de ved å sette mer fokus på jorden, utbytte, jordbruksmetoder, innhøstningstidspunkt og fremstillingsteknikker.

Forrest Estate

John og Brigid Forrest startet virksomheten for 25 år siden i Renwick-området i Marlborough. Vinmarkene ligger i områdene rundt den steinete elven Wairau. Fire år senere, i 1988, kjøpte de vinmarker ved Gimlett Gravel i Hawkes Bay. Der startet de et samarbeid med den australskfødte vindyrkeren Bob Newton under navnet Newton Forrest Estate. For noen år tilbake kjøpte Forrest også vinmarker i Central Otago. Der nede har Beth, datteren til John og Brigid, jobbet noen år og spesialisert seg på pinot noir.

Hovedkvarteret til Forrest Estate ligger i Marlborough hvor de har i alt ni parseller.

- Vinmarkene har et klassisk Marlborough-terroir, steinete, magert og godt drenert, sier John Forrest. Fra april 2010 vil alle deres vinmarker være godkjent som ”Sustainable New Zealand Vineyards”. Forrest Estate produserer mange forskjellige viner som kalles Forrest, The Valleys, The Doctors, John Forrest Collection, og Newton Forrest. Vinene har gjennom årene vist en god stabil kvalitet. Med sine rene, intense og karakteristiske fruktaromaer og god struktur. En ekstra bonus er at vinene har en flott kombinasjon av pris og kvalitet.

Forrests sauvignon blanc fra Wairau er frisk med aroma av sitrus, hyllebærblomst og en mineralsk undertone. Mens sauvignon blanc fra Awatere-dalen er rikere, fyldigere og med et urteaktig preg. Begge er fra den gode 2009-årgangen. Den vanlige chardonnayen fra 2006 har en ungdommelig frisk nese av sitrus, fersken med fin mineralkarakter og flott syrestruktur. John Forrest Collection Chardonnay 2004 har modnet med stil med nydelig duft av blomster, aprikos, ristet brød og fint integrerte kryddertoner fra balansert eikebruk. En elegant matvin med god struktur og stram naturlig syre.

 

Forrest produserer riesling i hele spekteret av stiler fra de helt tørre til søte botrytiserte viner. Wairau-riesling med delikat sitron- og limearoma, frisk syre og god mineralkarakter. En vin som lagrer fint i mange år. Brancott-rieslingen fra leirholdig jord har mer eksotisk frukt av aprikos, fersken og mandarin og krydrete toner. Late harvest riesling er laget i en auslesestil med sine 9,5 prosent alkohol, 20 gram restsukker, er fint balansert med høy syre. En vellaget vin med tiltalende, intenst limepreg.

Forrest sin nyeste vin, The Doctors Riesling, er laget av helsemessige grunner, og for å kunne ta et glass vin selv om man kjører. Dette er to faktorer som det har vært mye fokus på den siste tiden, også i New Zealand, og vinen har derfor kun 8,5 prosent alkohol.

Forrests pinot noir kommer fra den høyereliggende dalen Brancott. Den hadde en flott duft av bringebær, kirsebær og urter med fint balansert eik. Tanninene er fine og silkeaktige. I Gimlett Gravel i Hawkes Bay ligger Forrests vinmarker ved Ngaruoro-elven hvilket gir et jordsmonn med småkornet grus. Jorden er veldig mager her, så vinplantene må streve hardt for å klare å overleve. På grunn av dette klarer vinplantene kun å produsere noen få drueklaser hver. Dette gjør at druene får stor konsentrasjon. Cornerstone 2006, en bordeauxmiks med 43 prosent cabernet sauvignon, 35 merlot og 22 malbec, er en meget elegant rødvin med fantastisk dybde og kompleksitet. Strukturerte modne fine tanniner som gjør at den lagrer godt i minst 10 år. Forrests Syrah 2006 fra Gimlett Gravel er en annen vin av høy klasse. En syrah i kaldklima-stil, med fint pepperpreg og mørke kryddertoner.

Cloudy Bay

New Zealands kanskje mest kjente vingård ble etablert i 1985 av David Hohnen, som også eier Cape Mentelle i Western Australia. Cloudy Bay har lenge vært en av de mest kjente vinprodusenter i New Zealand. De har hatt en slags kultstatus, bygget på en aura som en boutiqueprodusent. Det bildet stemmer nok ikke helt lenger, siden vingården er kjøpt opp. Den er nå en del av den franske gruppen LVMH, og har økt betraktelig i volum. Deres egne vinmarker på 140 hektar er langt fra nok til dagens produksjon, og mer enn halvparten av druene må derfor kjøpes inn fra andre. På grunn av dette har Cloudy Bays viner falt en god del i pris det siste året.

 

Sauvignon blanc er vinen som først gjorde Cloudy Bay så kjent. Den har holdt relativ god kvalitet, med sin friske, tiltalende nesle- og solbærbladpreg med et tropisk innslag. Cloudy Bay har også en sauvignon blanc som er produsert og lagret på franske eiketønner. Eiken tilfører mer kompleksitet, men samtidig maskerer den mye av det friske aromatiske som jo er kjennetegnet for sauvignon blanc. Chardonnayvinen er helt på høyde med kvaliteten til sauvignon blanc selv om den ikke er like kjent. Pinot noir-vinen til Cloudy Bay, har en høy fruktintensitet, men den mangler noe i tekstur og den ekstra dimensjonen som de beste pinot noir-viner fra New Zealand har. I tillegg til disse viner produserer Cloudy Bay en musserende vin, Pelorus, som er tradisjonelt laget, med chardonnay og pinot noir. Den har en kremete tiltalende duft av sitrus, melon, med et svakt brødaktig preg.

Fromm

Den består egentlig av to vingårder, en i Malans i Sveits hvor eierne George og Ruth Fromm bor deler av året, og en ved Blenheim i Marlborough. Det er mest røde druer som dyrkes hos Fromm, og pinot noir er hoveddruen. Vinmarkene er blitt dyrket økologisk i flere år, og de ble sertifisert biodynamisk i desember 2009. Vinmakerne er George Fromm og Hatsch Kalberer. Deres filosofi er lave avkastninger, optimalt modne druer og minst mulig påvirkning under vinproduksjonen. Målet er et så naturlig utrykk som mulig i vinene sine. Noe som gir karakteristiske, strukturerte viner med en intens aromaprofil. Dette har gjort mange andre vinprodusenter rundt i verden nysgjerrige. Blant annet var Olive, barnebarnet til Auguste Clape, hos Fromm tre måneder i fjor, for å lære mer om deres minimale påvirkning under vinfremstillingen.

Det brukes en mengde biodynamiske prinsipper hos Fromm med planter og blomster, blant annet nesle som det lages te av og som sprayes over vinplantene. Dessuten dyrkes bokhvete for å tiltrekke seg bier, fordi bier spiser larver. Disse teknikker brukes for å unngå bruk av kjemiske sprøytemidler.

 

Hos Fromm produseres det fire forskjellige pinot noir-viner, en syrah og en malbec. I tillegg til noe chardonnay, riesling og sauvignon blanc. Brancott, en enkelt vinmarksvin og Fromm Pinot Noir har mer fylde, dybde og struktur, med en meget tiltalende fruktaroma. Dette er viner som restaurantmiljøet setter stor pris på, og en betydelig andel av Fromms viner selges der.

Framingham

Vingården produserte sine første viner i 1995, men vinmarkene som rieslingen kommer fra ble plantet i 1981. De produserer viner av riesling, sauvignon blanc, pinot gris, gewürztraminer, pinot noir og montepulciano. Spesialiteten er helt klart riesling i alle sine stiler. Dry Riesling 2004 er laget i en tørr Alsace-stil, med høy mineralsk struktur og 13 prosent alkohol. En vin som vil lagre godt i mange år til og utvikle en kompleks bouquet av ristet brød og honning. Classic Riesling 2008 er i en tysk halvtørr utgave, med 11,5 prosent alkohol og 17 gram restsukker. En frisk, mineralsk vin med sitrus- og limearomaer.

Select Riesling 2008 er mer spätlesestil, med 7,5 prosent alkohol og flott balanse mellom sødme og syre. Noble Selection Riesling 2009 er en auslesetype med botrytis, 7,5 prosent og 194 gram restsukker. Framingham er hovedmerket, mens Ribbonwood er andremerket. To av vinene i Ribbonwood-serien ble lansert i Norge i fjor, en riesling og en pinot noir.

Hawkes Bay

Dette vinområdet har kystklima og ligger i le av fjellkjeden Ruahine og Kaweka. Det er varmere der enn på sørøya, noe som bidrar til at bordeauxdruer klarer å modne de fleste år. Gimlett Gravel er et av det viktigste områdene for disse druene samt for syrah. Det er et 800 hektar stort område, bestående av rundt 30 vinmarker. Et annet underområde som klarer å modne de samme druene ligger i Havelock North, en stripe med stein langs kysten mellom Haumona og Te Awanga. Hawkes Bay er en av de få vinregioner i verden som har viner som kan stå opp mot de store viner fra Bordeaux og Nord-Rhône.

Te Mata

Vingården ble kjøpt av John Buck i 1978, og den første vinen ble produsert i 1986. De ble raskt etablert som en av de beste produsenter i New Zealand. Te Mata har de senere år fått mye konkurranse, men regnes fremdeles som en av landets ledende produsenter. I 1994 ble Peter Cowley ansatt som vinmaker, og han er nå deleier i vinfirmaet.

Te Mata har alle vinmarkene sine i et triangel mellom Havelock, Ngatarawa og Woodtorpe. Produksjonen er nå oppe i 25.000 kasser, men det har ikke gått utover kvaliteten og imaget til Te Mata. Noe av grunnen til det er nok at de har delt produksjonen på to vinmerker, Te Mata og Woodtorpe, som er en enklere og rimeligere utgave. Vinene er meget populære i hjemlandet, og hele 70 prosent av produksjonen selges der. En stor andel går til restaurantbransjen.

Vinmaker Peter Cowley forteller at Te Mata-serien er mer håndlaget, det brukes mer tid og ressurser underveis. Druene håndplukkes og sorteres igjen inne i kjelleren. Det brukes også mer og nyere eiketønner. Mens Woodtorpe-vinene maskinplukkes uten ekstra sortering i kjelleren. Her er det mer ståltank og mindre eikebruk.

 

Te Mata Cape Crest Sauvignon Blanc 2008 er en meget vellykket vin laget i hvit bordeauxstil, med 15 prosent sémillon i drueblandingen. Kremaktig og mineralsk med høy kompleksitet, gjør den til en flott matvin. Zara Viogner 2008 er en fyldig og floral vin i Condrieu-stil med fint integrert alkohol på 13,5 prosent. Elston Chardonnay 2008 har fin tekstur, er kompleks med kremaktig honningmelonaroma. Bullnose Syrah 2007 er en dypere og godt konsentrert vin med kirsebærfrukt.

Awatea 2007 er en bordeauxblanding dominert av cabernet sauvignon med flott mineralkarakter med jordaktige sedertrearomaer og solbærfrukt. Vinene imponerer mye med sin stil, harmoni og eleganse. Flaggskipvinen Coleraine symboliserer vingården godt, med sin fantastiske evne til å eldes stilfullt. Den oppnår en modning av strukturen som er meget spesiell i New Zealand. Den er på topp ved 10 års alder, men den holder godt i minst 20 år. 2007-utgaven er laget med nesten samme druemiks som Awatea, men den har større konsentrasjon og er mer kompleks og elegant.

Craggy Range

Dette er et dynamisk vinprosjekt, startet av den internasjonale forretningsmannen Terry Peabody og Steve Smith MW i 1987. Hovedbasen deres ligger i Tukituki-dalen i Hawkes Bay, øst for Te Mata-toppen med utsikt til Craggy Range-fjellene. Vingården er et praktfullt syn, i sin blanding av teknologi og tradisjon. På gården er det også et besøkssenter, gjestehus, administrasjonskontorer og en klassisk fransk restaurant kalt Terroir. Den andre vingården til Craggy Range ligger ved Gimlett Gravel i Hawkes Bay, der ligger i tillegg laboratoriet og tappeanlegget deres.

Craggy Range eier 285 hektar vinmarker, 120 hektar i Hawkes Bay og 165 i Martinborough som ligger helt sør på nordøya. I tillegg kjøpes det inn druer på kontrakt fra Nelson, Waipara, Marlborough og Otago for andremerket deres. Totalt produseres det 70-80.000 kasser av Craggy Range-vinene, mens andremerket ligger på 80-100.000 kasser årlig. To tredeler eksporteres med USA som viktigste marked.

Det produseres en mengde forskjellige viner hos Craggy Range, det fleste enkeltvinmarksviner som de har spesialisert seg på. Det er snakk om stilige og elegante viner, men litt mer polerte enn Te Matas. I Hawkes Bay er satsningen på chardonnay, syrah og bordeauxblandinger, mens i Martinborough er det riesling, sauvignon blanc og pinot noir.

Te Muna Road Sauvignon Blanc 2008 fra Martinborough har mer tropisk frukt og mer fylde enn de fra Marlborough. Kidnappers Vineyard 2006 fra Hawkes Bay er kremaktig og elegant med god mineralkarakter og høy kompleksitet. Den er laget med en blanding av naturlig og kjøpt gjærsopp og den malolaktiske gjæringen unngås for å beholde mest mulig syre. Seven Poplar Vineyard 2006 er en rikere og fyldigere chardonnay. Den er fremstilt med kun naturlig gjærsopp og har gjennomført malo.

Syrah block 14 2007 er en frisk og fruktig syrah med middels fylde fra Gimlett Gravels i Hawkes Bay. Den er fremstilt med naturgjær i en blanding av ståltank og eiketønner, men kun 22 prosent ny eik. Merlot 2007 er en fyldig vin med rik mørk plommefrukt og krydder. Flaggskipvinen til Craggy Range, Sophia 2007, er en bordeauxblanding av 81 prosent merlot og resten cabernet franc, cabernet sauvignon og malbec. En vin med fantastisk konsentrasjon og dybde, samt jordaktig/mineralsk mørk frukt. En annen toppvin er The Quary 2007, også den i Bordeaux-stil med 83 prosent cabernet sauvignon. En kraftig vin med klassiske sedertretoner, mørk frukt, anis og lakrisaromaer.

Unison

Dette er en liten vinprodusent på vei oppover. De har produsert en jevn kvalitet med blandingsviner av cabernet sauvignon, merlot og syrah siden 1993. Ønologen er Jenny Dobbson, som har erfaring fra Burgund, Bordeaux og Western Australia. Druene kommer fra en seks hektar stor vinmark med høy plantetetthet, 5.000 pr hektar, som er på samme nivå som Europa. Grunnen til dette er at de ønsker en lav avlingsavkastning og å oppnå sunne, fullt modne druer hvert år.

Dobbson sier de overhodet ikke ønsker fruktdrevne eller sterkt eikepregete viner. Målet er alltid best mulig balanse, god konsentrasjon og modne silkeaktige tanniner. De bruker derfor en kombinasjon av tradisjonelle og moderne teknikker for å lage vinene. For eksempel, brukes fremdeles den skånsomme og tidkrevende ”basket”-pressen.

 

Fra starten ble det produsert kun to viner av drueblandingen cabernet sauvignon, merlot og syrah. Unison Classic Blend og Unison Selection. Vinene er ganske like, men det er mer dybde og konsentrasjon i Selection. Den blir laget av de aller beste druene, har lenger maserasjonstid og det brukes en blanding av store italienske og små franske eiketønner.

Vinene er tiltalende med aromaer av bjørnebær, krydder og sjokolade. I 2004 begynte Unison å produsere en ren syrahvin. Den ble raskt internasjonalt etterspurt med sin dype attraktive pepperaktige, bjørnebærfrukt.

Fakta

New Zealand er et relativt nytt og lite vinland med et kaldt maritimt klima. Landet består av to øyer, nord- og sørøya. Den første er flatere, og har hele 70 prosent av befolkningen. Klimaet er varmere enn i sør, men fremdeles kaldere enn både Bordeaux og Burgund. Sørøya er dessuten noe tørrere og med større fjellområder.

Vinregionene på New Zealand deles inn i Auckland, Gisbourne, Hawkes Bay og Martinborough/Wairapara i nord. Nelson, Marlborough, Waipara/Canterbury og Central Otago i sør. Vinmessig har utviklingen har vært stor de siste tiår. I 1980 var det kun 100 vingårder der, mens det nå nærmer seg 600.

Det er videre stor forskjell på dag- og nattemperatur gjennom vekstsesongen. Det kan være nede i fem grader om natten og helt oppe i 32 grader om dagen. Det er forholdet som påvirker metabolismen og smaksprofilen i druene. De varme dagene blir også moderert av de kalde havstrømmene som kommer inn fra Antarktis.

Tekst: Ann J. Samuelsen

Foto: Forrest Estate, Cloudy Bay, Fromm, Te Mata, Craggy Range, Unison, Cephas.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her