Godbiter i pollisten
I morgen smaker du de første dråpene fra denne høsten

I morgen smaker du de første dråpene fra denne høsten

Det er selvsagt beaujolais nouveau vi snakker om. Stikk innom et pol og plukk med deg en flaske eller to. Du blir ikke skuffet.
Aase E. Jacobsen
21 November 2015 - 15:54

Beaujolais nouveau kan ikke bestilles på vanlig måte, men svært mange polutsalg har sikret seg en eller flere typer. La derfor ikke sjansen gå fra deg til å få en forsmak på høsten 2015.

For den er så absolutt vellykket. I hvert fall om vi skal legge smaken på vinene og rapportene fra denne delen av Frankrike til grunn. Alle er nemlig overbegeistret for kvaliteten. Den ekstreme varmen på starten av sommeren fikk en mer moderat avslutning i august. Dermed gikk det ikke utover syrenivået. Konsentrasjonen er dessuten høy og volum lavt.

Bruk karaffel

Flere av vinene er derfor uvanlig mørke både i farge og aromaer med kjøttfull rund frukt – i motsetning til fjorårets noe saftigere og mer leskende stil.

Her kan du se hvordan 2014-vinene var

Druene ble høstet tidlig, dermed er vinen som presenteres denne uken, mer «drikkeklar» enn i et normalår – om noe slikt lenger finnes. Kvaliteten på beaujolais nouveau er veldig høy sammenlignet med hva vi måtte ta til takke med på 1980-tallet den gangen fenomenet hadde sin virkelige storhetstid. Da var du garantert skallebank i to dager etter utskeielsen.

Det betyr at disse vinene som i utgangspunktet er påtenkt rask nytelse, også holder seg godt i et par år. 

Etiketten signert Siné.

Men vi snakker fortsatt om ferskvare. Siden årets vin er såpass konsentrert, kan det faktisk lønne seg å helle den i en karaffel.

Dempet feiring?

Årets beaujolais nouveau-feiring blir med et dystert bakteppe gitt de siste dagers grufullheter i Paris. Det markerer den ene vinen jeg har smakt i ekstra stor grad. Den høyst uskyldige og ikke minst ukontroversielle etiketten til nouveauen fra Château Cambon er nemlig tegnet av Charlie Hebdo-tegneren, Maurice Sinet, som signerer med Siné.

NB Når det står utsolgt ved vinens navn, betyr det bare at den ikke kan bestilles, men at du må oppsøke ditt nærmeste polutsalg for hjelp. De kan nemlig sjekke hvilke butikker som har vinen du ønsker inne. Prisene gjelder ellers fjorårets viner. Det kan være noen kroners forskjell til årets viner. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her