God og ren vinvaluta

Denne sørfranske rødvinen er som skapt for sesongen. Og så er prisen helt super.
Aase E. Jacobsen
15 September 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Three Trees Carignan 2009 (80267) er en herlig vin for perioden midt mellom sensommer og høst. Dens supre saftighet og gode skogsbærfriskhet gjør den lettdrikkelig samtidig som god konsentrasjon og et fint tanninbitt gjør at den tåler fint ganske så smaksrike retter. Et flott følge til alt fra saftig kjøtt fra grillen, via gryter til kveldskos med godt brød, spekemat og ost.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Trenger luft
Den trenger imidlertid litt tid i glasset, så selv om dette er en rimelig vin, har den stor nytte av å helles i en karaffel. Den har nemlig en reduktiv karakter, og det skyldes druen carignans egenskaper. Noen druer er oksydative, det betyr at de reagerer lettere med oksygen enn andre, og andre er reduktive, og trenger ekstra hjelp for å få luft. Den reduktive karakteren kan ofte kjennes som en litt uren duft (men ikke som "kork"), som altså blir borte når den før luftet seg.

Interessant område
Produsenten av denne vinen er ekteparet Agnès og Alain Carrère som sammen driver vingården Domaine de Majas, som består av 30 hektar vinmarker i Caudiès de Fenouillèdes som er et veldig interessant område i den høyereliggende delen av Roussillon, i retning Pyrénéene.

Naturlig vinmaking
Beliggenheten ved 400 m.o.h. gjør at vekstsesongen er en måned lenger her enn lenger ned. Samtidig kjøles vinmarkene ned vekselvis av tramontane-vinden fra fjellene og brisen fra Middelhavet. Sammen med et karrig jordsmonn av skifer og kalkstein oppnås veldig god druekvalitet, god syre og balansert sukkernivå. Hvilket igjen sikrer et etter forholdene moderat alkoholinnhold. Vingården drives økologisk og avlingene er lave takket være 50-100 år gamle vinstokker.

Vinen er dessuten laget uten bruk av fremmedgjær, og gjæringen foregår i sementtanker som i motsetning til ståltanker lar vinen puste under prosessen. Og det trenger carignan. Bruken av svovel er også svært forsiktig.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Takk klimaendringene, for her får du mye Burgund-pinot for pengene
+
Godbiter i pollisten

Takk klimaendringene, for her får du mye Burgund-pinot for pengene

Når temperaturene øker, blir også Burgund-appellasjonene mest anerkjent for sine hvitviner interessante også for pinot noir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spesialpol: Sjeldne whiskyer for den som har det meste allerede
+
Tester

Spesialpol: Sjeldne whiskyer for den som har det meste allerede

Sjelden whisky er etterspurt og kommer derfor med en solid prislapp. Derfor havner mange i samlinger eller kanskje som spleis blant entusiastene. I marsslippet er det flere kandidater.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Tjuvstart påsken nå, og fyll opp med topp vin i papp
+
Ukens vin

Tjuvstart påsken nå, og fyll opp med topp vin i papp

Om du er blant de mange som vil ha en treliter med rødvin i bakhånd, er denne nyheten vel verd å sjekke ut.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De aller beste sterke nyhetene i mars er fra to sherryporteføljer
+
Tester

De aller beste sterke nyhetene i mars er fra to sherryporteføljer

Men også noen spennende tilskudd på romfronten, samt noen gode belgiske øl - i alu-bokser - perfekt timet for påsken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Takk klimaendringene, for her får du mye Burgund-pinot for pengene
+
Godbiter i pollisten

Takk klimaendringene, for her får du mye Burgund-pinot for pengene

Når temperaturene øker, blir også Burgund-appellasjonene mest anerkjent for sine hvitviner interessante også for pinot noir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spesialpol: Sjeldne whiskyer for den som har det meste allerede
+
Tester

Spesialpol: Sjeldne whiskyer for den som har det meste allerede

Sjelden whisky er etterspurt og kommer derfor med en solid prislapp. Derfor havner mange i samlinger eller kanskje som spleis blant entusiastene. I marsslippet er det flere kandidater.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Topp chablis til skrei på 161 pol
+
Godbiter i pollisten

Topp chablis til skrei på 161 pol

Denne strålende chablisen kan ikke vente til å slå følge med full skreipakke. Sikre deg flaskene nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Bli kjent med en «ny» druesort fra Piemonte - og det til en veldig god pris
+
Ukens vin

Bli kjent med en «ny» druesort fra Piemonte - og det til en veldig god pris

Albarossa er en glemt krysning, som velfortjent har fått fornyet interesse. Godt nytt for alle som elsker barbera.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du huset fullt av selvplukket tørket eller fryst sopp, lag en fyldig suppe som denne
Dagens rett

Har du huset fullt av selvplukket tørket eller fryst sopp, lag en fyldig suppe som denne

Skogsopp smaker alltid enda mer intenst enn kjøpesopp. Men for all del, det er fullt mulig å lage denne suppa med den type sopp også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Tjuvstart påsken nå, og fyll opp med topp vin i papp
+
Ukens vin

Tjuvstart påsken nå, og fyll opp med topp vin i papp

Om du er blant de mange som vil ha en treliter med rødvin i bakhånd, er denne nyheten vel verd å sjekke ut.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her