Det heter ikke lenger smørbrød. Sandwich, toast og andre mer spesifikke uttrykk, som oftest hentet fra det italienske kjøkken, har helt tatt over som beskrivelse av en litt forseggjort brødskive. Pain perdu (tapt brød) er ikke vanlig - enn så lenge. Vi er mer familiær med den norske parallellen arme riddere, selv om vi helst forbinder det med en dessert fra barndommen. Men dette velutprøvde konseptet - faktisk finnes Poor Knights i en kokebok fra 1600-tallet - med daggamle brødskiver dyppet i en blanding av melk og egg for deretter å stekes i smør, gir også et perfekt underlag for en deilig smårett.
Enten du serverer de tapte smørbrødene som lunsj- eller kveldsrett, smaker det fortryllende med et glass vin til. Blåmuggost er imidlertid ikke verdens enkleste råvare hva rødvin angår. Og noen blåmuggoster er verre enn andre. Aller enklest er de mildere kremaktige typene som Blå fra Selbu eller en fabrikkpakket gorgonzola. Langt større utfordring er en annen nordmann, Blå fra Bø og Telemark Håndverksysteri. Den er laget av geitemelk og noe tørrere enn øvrige blåmuggoster. Siden det er et håndverksprodukt som av og til kan oppstå i ostedisken i en ekstra lagret utgave, kan skarphetsgraden også variere noe.
Zinfandel-druen trenger mye varme for å bli moden og det får den til gangs i California. Kombinasjonen gir innimellom noen veritable smaksbomber med mye søt frukt og høy alkohol, men også gode syrer og tanniner. Til vårt blåmuggsmørbrød trenger vi imidlertid en langt bløtere stil. Delicato Zinfandel 2003 (13465) er akkurat det, svært bløt og en tanke enkel men behagelig. De søte bjørnebærene i ettersmaken er en god kontrast til blåmuggsmaken. Og faktisk tåler den også de skarpeste og tørreste blåmuggtypene.
Foppiano Zinfandel 2002 (20285) har også god sødme men er fyldigere og noe mer krydret, et element som gir et interessant bidrag til kombinasjonen med blåmuggosten. Siden den har tanniner, om enn godt pakket inn, liker den seg ikke hvis osten blir for tørr.
Ripassoviner har også et element av sødme. Masi har videreutviklet denne metoden hvor altså valpolicellavin gjærer en ekstra gang på bunnfallet av amarone. I stedet tilsettes tørkete druer direkte i den ferdiggjærete vinen. Sødmen resulterer i en ny gjæring, og fordelen er at den endelige vinen blir renere og mer fruktig. Masi Campofiorin 2010 (3339) er en annen gjenganger som nå er tilgjengelig i en ny og svært god årgang. Et elegant preg av syltet kirsebær, god friskhet, fin fylde og en diskret fattone gjør jobben overfor smørbrødene.
En hvitvin med lett sødme gir måltidet et lettere preg. Den behøver slett ikke være veldig søt, men druer som i seg selv har produserer mye fruktsødme når de modner som eksempelvis sylvaner. Rolly Gassmann Sylvaner 2010 (34825) er en flott vin med innslag av søte syltete epler og moden frukt samt fine jordsmonnstoner som balanseres av gode syrer. Perfekt til blåmuggost - uansett type - servert på denne måten.
Pain perdu med blåmuggost, ristete nøtter og eplevinaigrette
Fremgangsmåte
- Pisk sammen egg og sukker. Tilsett melk, muskatnøtt, pepper og salt. Varm melange i en steikepanne. Dypp brødskivene i blandingen og stek gyllenbrune på hver side.
- Skjær blåmuggost i tynne skiver. Legg salatblader på brødskivene. Fordel osten og deretter valnøttene over. Drypp tilslutt vinaigretten over.
- Sukkerristete nøtter:
- Kok opp vann, sukker og eplesidereddik. Ha i nøttene og skru ned varmen. La trekke i ca 15 minutter. Sett ovnen på 180 grader. Ta nøttene opp av laken og legg dem på et bakepapir. Stek nøttene i 12 minutter til de blir lett gylne. Avkjøl.
- Skyll og del opp salaten. La dryppe godt av. Legg den gjerne utover kjøkkenpapir.
- Pisk sammen ingrediensene til vinaigretten. Smak til med salt og pepper.
Hvis du har lyst på flere oppskrifter på deilige smørbrød finner du de her
Drikke som passer til denne oppskriften
-
93 POENG
-
87 POENG
-
85 POENG
-
FrankrikeVolum: 0.75 l Pris: 185.90 kr Basisutvalget84 POENG