Brennevin
Plymouth skapte Navy Strength - den sterkeste ginen
Foto: (Scott Jenkin)

Plymouth skapte Navy Strength - den sterkeste ginen

Navy Strength gin holder 57 prosent og skulle etter tradisjonen kun inntas i rom sjø.
13 April 2004 - 08:32

Den dag i dag produseres det Plymouth gin i destilleriet som engang var tilholdssted for den dominikanske Black Friars-ordenen - nå med velsignelse fra EU. En velsignelse som går ut på at Plymouth Original Dry Gin kun kan lages i Plymouth. Fra en beskjeden produksjon på cirka 5.000 kasser pr år, har salget nå økt med hurtigtogfart, og produksjonen er i dag på 80.000 kasser.

Plymouth gin produseres i destillasjonsapparater av typen «pot still», og ett av apparatene skriver seg fra 1855. Dette er samme type apparat som ble benyttet da unge Mr. Coates produserte den første batchen Plymouth gin i 1793.

Kildevann fra Dartmoor-området danner sammen med syv krydder og urter ginen som beskrives som mer intens og autentisk i smaken enn andre ginvarianter. Dette kommer av at destillatøren bruker mer einebær og mindre sitrusaromaer enn konkurrentene, noe som balanserer smaken. Smaksbildet kan beskrives som kraftig, litt jordaktig og fruktig, men likevel mildt. Selv om sitruspreget er dempet, er likevel Plymouth gin et balansert og velsmakende produkt - og nok den tørreste gintypen som markedsføres i dag.

Plymouth Original Dry Gin var også hovedingrediensen da verdens første Dry Martini tittet over bardisken i 1896. Den andre bestanddelen var den franske vermuten Noilly Prat. Diskusjonen gikk hett om hvor mye vermut som trengs for å lage en god Dry Martini, og enigheten har ikke «senket seg» ennå. De mest standhaftige blant ginelskerne mener at det er nok med et lite bukk i retning Frankrike.

I The Savoy Cocktail Book, «bibelen» for alle som mikser cocktails, nevnes kun én type gin ved navn - og til overmål gjentas merkevaren Plymouth Original Dry Gin hele 27 ganger.

Krigsherrenens skål: Admiral Nelson hadde base i Plymouth, og hans forhold til stedets gin er like kjent som mannskapets forhold til rom. Plymouth Original Dry Gin var også den foretrukne da krigsherrene Winston Churchill og F.D. Roosevelt møttes for å planlegge hvordan de skulle slå Hitler for rundt 80 år siden.

Munker og nederlendere

Selv om det kan antas at benediktinermunkene i Sør-Italia eksperimenterte med einebær og alkohol etter å ha oppdaget einebærenes gunstige virkning på nyrer og urinveier, var det nederlenderne som satte det hele i system. I et reklamestunt fra 1960-tallet hevdes det at opprinnelsen til gin kan dateres tilbake til det 16. århundre i Nederland. Det påstås at det var Franciscus de la Boë (også kjent som Sylvius fra Leiden) som var den første som smakssatte brennevin med einebær. Denne historien stemmer nok ikke helt, men drikken ble i alle fall populær. Utover å skjule den opprinnelige smaken av dårlig sprit, var einebærets legende virkning som sagt godt kjent, noe som også økte salget.

Også engelskmennene oppdaget drikken. I 1585 dro Jarlen av Leichester til Holland med sine menn for å hjelpe nederlenderne i kampen mot Philip II av Spania. Vel hjemme kunne de engelske soldatene fortelle om «styrkedrikken med einebærsmak» som de drakk før de gikk på slagmarken. Uttrykket «Dutch courage» - nederlandsk mot - eksisterer fortsatt, selv om kunstig mot hentet fra en krukke gin nok ikke alltid holder mål.

Smått om senn krysset ginen den engelske kanalen, og i 1660 beskrev Samuel Pepys hvordan kolikk kunne kureres med brennevin smakssatt med einebær. Da Wilhelm av Oranien ble konge av England, var det fransk brandy som ble satt i høysetet. Engelskmennene var imidlertid patrioter og ville slett ikke bøye seg for den nye moten på drikkefronten. Gin ble sett på som en mer lokal og genuin drikk, og rundt 1720 produserte hvert fjerde privathus i London gin. Resultatet var at brorparten av befolkningen var permanent fordrukne (med et snittforbruk på 56 liter pr år...), og i årene som fulgte var dødsratene høyere enn fødselstallene. Derfor handler det om historiske fakta når rollefiguren Fagin i filmen Oliver roper «Shut up and drink your gin!» idet han gir en kilevink til en guttunge.

Styrkedrikk

Listen over krydder og urter i Plymouth Original Dry Gin inneholder disse sortene: Angelicarot, appelsin- og sitronskall, korianderfrø, kardemommebelger, fiolrot (eller sverdlilje) og selvsagt einebær fra Italia. Du kan selvsagt spørre deg hvorfor einebærene må komme fra Italia? Hva med Norge? Selvsagt kunne norske einebær brukes, men uheldigvis gir disse fra seg en umiskjennelig smak av terpentin.

Plymouth Original Dry Gin har en drikkestyrke på 41,2 volumprosent alkohol, men det finnes også en Duty Free-variant på 47 prosent. Tidlig på 1800-tallet ble Plymouth gin den offisielle ginen til Her Majesty''s Fleet. Som kjent trenger den som ferdes på sjøen, noe ekstra å styrke seg på, og produsenten Coates & Co kreerte derfor varianten Navy Strength. Den holder 57 prosent og  skal visst ikke  inntas før skuta er i rom sjø.

 

Gin - hva er det?

Gin er en alkoholholdig drikk smakssatt med naturlige ingredienser - eller botanikk - som engelskmennene gjerne kaller det, der einebær ifølge loven skal være den mest dominerende.

Navnet gin kommer fra franske genièvre, det franske navnet på einebær. Dette tok nederlenderne med seg hjem og lagde sin genever. På turen over den engelske kanalen «mistet produktet noen bokstaver» - og vi fikk gin. I dag finnes det tre varianter av Distilled Gin; London Dry Gin, Plymouth Gin og Old Tom.

Det er ikke bare Nelson, Winston Churchill og F.D. Roosevelt som satte pris på god gin. Også nålevende «eminenser» som Bill Clinton vet å verdsette destillatene Plymouth. Bartender Wayne Collins kreerte «The Arkansas Breeze» en gang USAs tidligere president var på englandsbesøk:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her