Druen er assyrtiko, gresk vinverdens hvite juvel, som konkurrerer i verdenstoppen når det kommer til mineralpreg.
Rimeligst er Mediterra Assyrtiko 2014, en super introduksjon til både druen og til gresk kvalitetshvitvin. Den er nemlig langt unna de billigste hvitvinene som både mangler frukt og friskhet. Her er det tydelig mineralkarakter, god syre og fin fedme. En super vin til alt av sjømat.
Luftig beliggende vinmarker
Druene kommer fra vinmarker som ligger ved 450 meters høyde og med kalkholdig leirjordsmonn. Rundt 20 kilometer inn i landet fra Heraklion, i underområdet Katalagari, mellom vinområdene Archanes og Peza.
Her er landskapet langt mer vindutsatt og dermed behageligere for hvitvinsdruer enn nede ved kysten hvor solturistene steker seg.
Denne hvitvinen er laget med moderne metoder og hjelpemidler som kalduttrekk ved 7-8 grader før gjæring som skjer med kjøpegjær og temperaturkontroll i ståltanker.
Smaker av Santorini
Kreta er imidlertid ikke hjem for assyrtiko, men er hentet inn i senere tid, vinstokkene er 10-12 år gamle, trolig på grunn av denne druens høyere status (enn de lokale og ganske så ukjente kretiske druetypene).
Kreta har mye mer enn sol og vin å by på
Det er derimot Santorini som har en helt spesiell status i gresk vinverden. Kontrasten er relativt stor fra Kreta-utgaven til Gaia Assyrtiko Wild Ferment 2014. Vekstforholdene på Santorini smaker du helt ut i glasset i denne vinen.
Krever matfølge med mye smak
Den er salt- og jodaktig så det holder og med svært høy konsentrasjon. Framstillingsmetoden er også helt annerledes med spontangjæring (kun druenes egen gjær), delvis fatgjæring og i flere forskjellige typer trevirke, fransk og amerikansk eik samt fat av akasietre.
Les mer om hvor denne vinen kommer fra
Dette er ikke en vin du serverer på terrassen eller til rekene, men derimot når du har kraftigere og mer forseggjort sjømat på menyen.
Fra samme produsent som for øvrig tilhører Hellas' aller beste, kommer den fantastiske søtvinen, Gaia Vin Santo 2004.
Møt Hellas' fremste vinekspert og se hva han anbefaler av gresk vin