Ukens vin
Gå for gresk vin i dag

Gå for gresk vin i dag

Det er lett, for disse to hvitvinene er knallgode og allerede på fast plass i polhyllene.
Aase E. Jacobsen
29 August 2015 - 21:33

Druen er assyrtiko, gresk vinverdens hvite juvel, som konkurrerer i verdenstoppen når det kommer til mineralpreg.

Rimeligst er Mediterra Assyrtiko 2014, en super introduksjon til både druen og til gresk kvalitetshvitvin. Den er nemlig langt unna de billigste hvitvinene som både mangler frukt og friskhet. Her er det tydelig mineralkarakter, god syre og fin fedme. En super vin til alt av sjømat.

Luftig beliggende vinmarker

Druene kommer fra vinmarker som ligger ved 450 meters høyde og med kalkholdig leirjordsmonn. Rundt 20 kilometer inn i landet fra Heraklion, i underområdet Katalagari, mellom vinområdene Archanes og Peza.

 

Her er landskapet langt mer vindutsatt og dermed behageligere for hvitvinsdruer enn nede ved kysten hvor solturistene steker seg.

Les mer om vin fra Kreta

Denne hvitvinen er laget med moderne metoder og hjelpemidler som kalduttrekk ved 7-8 grader før gjæring som skjer med kjøpegjær og temperaturkontroll i ståltanker.

Smaker av Santorini

Kreta er imidlertid ikke hjem for assyrtiko, men er hentet inn i senere tid, vinstokkene er 10-12 år gamle, trolig på grunn av denne druens høyere status (enn de lokale og ganske så ukjente kretiske druetypene).

Kreta har mye mer enn sol og vin å by på

Det er derimot Santorini som har en helt spesiell status i gresk vinverden. Kontrasten er relativt stor fra Kreta-utgaven til Gaia Assyrtiko Wild Ferment 2014. Vekstforholdene på Santorini smaker du helt ut i glasset i denne vinen.

Krever matfølge med mye smak

Den er salt- og jodaktig så det holder og med svært høy konsentrasjon. Framstillingsmetoden er også helt annerledes med spontangjæring (kun druenes egen gjær), delvis fatgjæring og i flere forskjellige typer trevirke, fransk og amerikansk eik samt fat av akasietre.

Les mer om hvor denne vinen kommer fra

Dette er ikke en vin du serverer på terrassen eller til rekene, men derimot når du har kraftigere og mer forseggjort sjømat på menyen.

Fra samme produsent som for øvrig tilhører Hellas' aller beste, kommer den fantastiske søtvinen, Gaia Vin Santo 2004.

Møt Hellas' fremste vinekspert og se hva han anbefaler av gresk vin

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Aspargesen er i butikkhyllene: Lag en herlig salat med hasselnøttpesto
Dagens rett

Aspargesen er i butikkhyllene: Lag en herlig salat med hasselnøttpesto

Nå kan du begynne å nyte aspargesbuntene som ligger fristende friske og grønne i grønnsaksdisken. Denne salaten er en fin måte å variere med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her