Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Scätzel Nietsteiner Pettenthal Riesling Trocken 2012 (92014) er noe av det beste jeg har smakt av tørr riesling på en god stund. Denne vinen har en enorm intensitet, kraft og frukt, uten at det blir pompøst. Strålende syrefriskhet og høy konsentrasjon. En vin som går mange grosses gewächser en høy gang. Grunnen til at den ikke har denne betegnelsen, er at produsenten ikke er medlem av VDP. Men 32-årige Kai Schätzel har absolutt potensial til å kunne bli et fullverdig medlem.
Høyt jerninnhold
Pettenthal er en av Rheinhessens beste vinmarker. Den ligger midt mellom Nierstein og Nackenheim og er nabo til Rothenberg i nord som har fått navn etter jordsmonnet. Den røde skiferen er kjennetegnet på jordsmonnet her. Pettenthal («froskedalen») er enda brattere og skrinnere enn Rothenberg og sørger for at vinstokkene må sende røttene enda lenger ned i grunnen for å hente næring. Dessuten er vinmarken østvendt og produserer en noe strammere vinstil siden den bare får morgensol. Men nærheten til elven gjør at sollyset reflekteres gjennom hele dagen og dermed kompenserer for mangelen på direkte sol.
Hele dette området som geologisk kalles Nierstein-formasjonen (eller Roten Hang) ble dannet for 280 millioner år siden og består av rød skifer, sandstein og leire, med innslag av kalk. Det høye jerninnholdet besørger den røde fargen, og til vinen gir jordsmonnet en tydelig jernkarakter samt krydder og parfymert frukt.
Gjenoppretter renomméet
Pettenthal er Schätzels toppvin. Tilgjengelig i Norge er også andre, deriblant Schätzel Niersteiner Heiligenbaum Riesling Trocken 2010 (53351) , som oppleves noe mer sødmefull (men faktisk er tørrere). Men takket være at denne vinmarken ligger lengst fra Rhinen av hele Roter Hang, og er sørøstvendt, er den blant de kjøligste. En annen morsom vin fra Schätzel er Schätzel Niersteiner Kabinett Riesling 2011 (92015) som henter sine druer fra flere parseller i Roten Hang, nemlig Pettenthal, Hipping, Ölberg og Heiligenbaum.
Dette er en prädikatsvin av «old school»-typen. Den gang Rhinområdet var berømt for sine halvtørre viner, og ikke «sukkervannet med litt alkohol» som ruinerte renomméet fra 60- og 70-tallet og utover. Det betyr at drueseleksjonen er streng, kun druene med høyt nok sukkerinnhold til å gi den ønskete stilen brukes. Dessuten får vinene gjære veldig lenge, gjerne 10 måneder eller mer. Det gir en naturlig kombinasjon av alkohol, restsødme og syre. I dette tilfellet er det snakk om 10,5 prosent, 25 gram restsukker og 7,6 gram syre.