Mat
Dette er hyttekjøkkenets hemmelige ingrediens

Dette er hyttekjøkkenets hemmelige ingrediens

Den har sett lik ut for generasjoner av nordmenn, og er fortsatt like nyttig. Spesielt når det er langt til neste butikk.
31 Mars 2015 - 10:12

Alle hyttekjøkken har eller burde ha en boks kondensert melk – mest kjent som «vikingmelk» her til lands – på lur. Det er nemlig en super ingrediens til en lang rekke retter.

Se bare hva vi fant i vår kokebok: Her er både salte og søte oppskrifter

Vikingmelk er en ingrediens med en interessant historie. Ikke bare det at melken har tilnærmet ubegrenset holdbarhet, 8-12 år, og noen mener sågar 15 år, og dermed har en helt spesiell status på hyttekjøkkenet.

Kondensert melk er et produkt som løste mange problemer da man kom fram til den endelige oppskriften rundt 1850-tallet.  Grunnen til alle anstrengelsene var at den første halvdelen av dette århundret var preget av kriger og soldater trenger billig, men næringsrik mat som også er lett å transportere. Melk har jo som kjent denne egenskapen, men samtidig er det en råvare som har liten holdbarhet i fersk form og som tar stor plass. I hvert fall den gang, sågar før begrepet pasteurisering var en realitet.

Norsk «oppfinnelse»

Løsningen ble å redusere melken under vakuum ved et lavt kokepunkt. Slik fjernet man vannet, uten at næringsinnholdet ble redusert. Men denne melken var tilsatt sukker.

Det skulle faktisk en nordmann med en spesiell kunnskap om bakterier til for å komme fram til usøtet kondensert melk, som er kategorien vikingmelka tilhører. Mannen bak «oppfinnelsen» var Olav Johan Olsen – bedre kjent som dr. Olav Sopp – en mann som har betydd enormt mye for mangt innen norsk næringsmiddelproduksjon. Han er enda mer kjent for å ha systematisert sopper i en egen biologisk kategori – vitenskapen som har fått navnet mykologi. Han er minst like kjent i ølkretser som mannen som innførte rendyrket gjær i ølbryggingen i Norge.

Dr. Sopp etablerte Kapp Melkefabrikk og patenterte Viking Melk i 1891. I 1897 ble melkefabrikken kjøpt opp av Nestlé som drev den fram til nedleggelse i 1928. Det er altså lenge siden Vikingmelk ble laget av melk fra norske jur.

Men produktegenskapene er de samme. Til tross for at kondensert melk har en «fet» smak og kan piskes til krem, har den bare 8 prosent fett. Det er det høye innholdet av melketørrstoffer som gjør dette mulig. Men boksen må settes kaldt før pisking.

Boksmelk gir alt av sauser en kremaktig konsistens selv om den bare er dobbelt så fet som helmelk. Både brød, småkaker og vafler blir langt saftigere og sprøere med kondensert melk enn med vanlig melk.

Raspberry batida

Raspberry batida
Ingredienser
3 cl bringebærpuré
¾ lime
3 ts demerasukker
2 cl kondensert melk/Vikingmelk

Fremgangsmåte

Skjær limen i båter og legg de i et old fashioned glass sammen med sukker og puré. Press alt ved å bruke en "muddler" og rør rundt slik at sukkeret løser seg opp. Tilsett knust is, kondensert melk og cachaça og rør en gang til. Serveres med korte sugerør.

Tips:
Bringebærpuré lager du enkelt ved å presse friske bringebær gjennom en tesil. 

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Rune Kaarbø og Gudmund Pedersen,Bakgården Bar, Kristiansand

Vurder oppskriften

Kalkunsatay med couscous

Kalkunsatay med couscous

Fremgangsmåte

Bløtlegg trepinnenen en halv time før bruk.

Marinade/saus:
Finhakk sjalottløk og hvitløk. Skrell ingefær og finhakk den. Skjær vårløk i ringer og hakk dem fint. Varm olje med kokos i pannen. Tilsett løk, hvitløk, ingefær og vårløk. Fres det under omrøring over noen minutter ved svak varme. Tilsett tabasco, kokosmelk og sukker. Kok opp under omrøring. Kjør alt raskt sammen i en matprosessor.

Tre kalkunstrimler på trespydene. Legg dem i en form. Hell marinaden over. Snu og vend så alt blir dekket. La det stå kaldt natten over.

Før steking tørkes noe av marinaden bort. Legg spydene på en oljet rist over langpannen øverst i stekeovnen. Stek ved 250 °C eller under grillen noen minutter på hver side.

Couscous:
Ha couscous i en bolle og hell over kokende vann. La dem svelle noen minutter. Fres løk og krydder i smøret og bland det inn i couscosen. Dryss over korinter og pynt med litt rødløk.

Server varme kalkunspyd med couscousen og resten av marinaden som saus.

Se våre andre oppskrifter med kalkunfilet

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Hurtiggryta

Hurtiggryta

Fremgangsmåte

Skjær kjøtt og gulrot i tynne skiver/strimler, grovhakk løk.

Brun kjøttet, stek løken gyllen. Ha det i kjele med gulrot og sjampinjong m/kraft.

Kok ut pannen, bland med det kalde vannet, rør inn helmelkspulver og maisenna. Ha det i kjelen, kok opp under omrøring.

Småkoke 5-10 min. Smak til med klar kjøttsuppe og krydder. Server med potetmos.

Tips:

Du kan godt bruke Vikingmelk i stedet for melkepulveret.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Nestlé

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

En deilig kyllinggryte

En deilig kyllinggryte

Fremgangsmåte

  1. Del kyllingen i porsjonsbiter (blant annet deles låret i to) og krydre den.
  2. Brun kyllingbitene i smør eller olje i panne. Legg kjøttet i en gryte og hell på vikingmelk.
  3. Kok ut pannen og hell over kjøttet.
  4. Tilsett grønnsaker i strimler.
  5. La småkoke i 30 minutter.
  6. Dryss over persille før servering.
  7. Serveres med ris og salat.

Flere deilige kyllinggryter du kan prøve

De beste oppskriftene med kylling finner du her

Og her finner du veldig mange andre spennende oppskrifter med kylling

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Mikal Kolstad

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Karamellpudding

Karamellpudding

Fremgangsmåte

Porsjonen passer til en 2 liters brødform. Lag karamell ved å brune sukkeret direkte i formen. Drei formen rundt slik at karamellen fordeler seg jevnt i bunnen og rundt kantene. Avkjøl. Bland egg og sukker lett sammen. Tilsett Vikingmelk og vaniljesukker. Sil blandingen direkte i formen.

Sett formen i en langpanne nederst i ovnen. Fyll pannen med varmt vann til det står godt oppover utsiden av formen. Vannet må ikke koke. Stek karamellpuddingen ved 130 grader i ca. 2 timer. Den skal være fast tvers igjennom. Når du trykker med baksiden av en skje på overflaten av puddingen, skal den kjennes fast og elastisk.

Tips: Som tilbehør til karamellpuddingen smaker det godt med kjøleskapstemperert Vikingmelk som piskes til krem.

Sendt inn av Nestlé

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Ekte karamellpudding

Ekte karamellpudding

Fremgangsmåte

  1. Sett ovnen på 120 grader.
  2. Ha sukkeret i en 1 ½ l form, og sett den på en middels varm kokeplate (eller i en stekepanne hvis du har gamle former og induksjonstopp.)
  3. Varm opp sukkeret til det har smeltet og er kastanjebrunt. Drei formen rolig slik at den blir jevnt glassert.
  4. Puddingen:
  5. Splitt vaniljestangen på langs, skrap ut frøene og ha dem og vaniljestangen i en kjele.
  6. Ha i melk, fløte og sukker. Kok opp under omrøring.
  7. Avkjøl fløteblandingen og bland inn halvpiskete egg. Eggene må ikke vispes for mye, da det gir en pipete pudding (små-hullete).
  8. Sil blandingen over i formen.
  9. La formen stå i 10 minutter før den settes i ovnen (for å "sette" røren og hindre luftbobler).
  10. Sett karamellpuddingen i en langpanne på nederste rille og hell kokende vann i pannen, ca halvveis opp på formen.
  11. Stek i ca 2 timer ved 120 grader.
  12. Mot slutten av steketiden kan du kjenne med baksiden av en vætet skje om overflaten er fast. I så fall er puddingen ferdig.
  13. Avkjøl puddingen i formen til neste dag.
  14. Hvelv karamellpuddingen på fat før servering og pynt med pisket krem og bær.

Her finner du mange oppskrifter på desserter

Og finner du flere oppskrifter på karamellpudding

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Riskrem i glass

Riskrem i glass

Fremgangsmåte

Kok risengrynsgrøten og avkjøl.

Visp den avkjølte Vikingmelken til melken begynner å bli tykk og kremerte.

Tilsett sukker og vaniljefrø før den piskes ferdig.

Bland til sist risengrynsgrøten og Vikingmelk-kremen.

Fordel riskremen i 8 glass og avkjøl ca. 1 time.

Pynt desserten med kirsebærsaus, varm eller kald.

Mange lekre desserter finner du her

Flere gode juledesserter finner du her

Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv

Dette er de syv slagene du skal bake til jul

Lucia-feiring med lussekatter

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Nestlé

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Indisk rispudding Chaaval Ki Kheer

Indisk rispudding  Chaaval Ki Kheer

Fremgangsmåte

Kok opp ris og melk og la det trekke 1 time til det blir grøt. Pisk godt mens kjelen står på platen.

Bland mandlene i den kondenserte melken, ha det i risen og rør til det er tykt og kremet. Tilsett sukker, rosiner og nøtter. Dryss kardemomme over og rør godt.

Serveres kald, pyntet med roseblader.

Har du lyst på en annen dessert da finner du mange her

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Sitronfromasj

Sitronfromasj

Fremgangsmåte

Kle en 1 liters brødform med plastfolie. Løs opp geleen i det kokende vannet og bland i limesaft og revet limeskall. La det hele avkjøles.

Pisk i mellomtiden den avkjølte kondenserte melken til dobbelt volum, og pisk deretter inn den avkjølte geleen litt etter litt.

Hell geléblandingen opp i den plastkledte brødformen og sett den i kjøleskapet for å stivne, ca 2-3 timer.

Velt den ferdige fromasjen over på et serveringsfat og pynt med pisket kremfløte, sitronskiver og limeskiver.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Appelsin- og sjokoladeterte

Appelsin- og sjokoladeterte

Fremgangsmåte

Knus kjeksene fint i foodprosessor eller morter. Ha i en bakebolle og tilsett smøret. Bland godt.

Smør en 18 cms springform. Press kjeksmassen i bunnen og litt opp langs kanten. Stek ved 175 grader i 10 minutter. Sett til avkjøling.

Smelt sjokolade eller sjokoladepålegg i litt melk og avkjøl.

Plukk syltete appelsinskallstrimler ut av syltetøyet og finhakket dem. Bløt gelatin i kaldt vann i 5-10 minutter. Varm opp appelsinsaft og rør gelatinen inn slik at den løser seg opp. Tilsett appelsinskall og likør og rør godt.

Bland appelsinmiksen med pisket kremost, Vikingmelk, sukker, kakao og sjokolade. Pisk kraftig til alt er godt blandet. Pisk krem av fløten og brett inn i blandingen. Hell alt over paibunnen, dekk med folie og sett til kjøling i 3-4 timer.

Plukk syltete appelsinskallstrimler ut av syltetøyet og pynt toppen av kaken før servering. Dryss over sjokoladekakepynten.

Saftige kaker med kremost

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her