Godbiter i pollisten
Dette er en av Østerrikes beste og mest lagringsdyktige rødviner

Dette er en av Østerrikes beste og mest lagringsdyktige rødviner

Blaufränkisch fra Eisenberg DAC i det sørlige Burgenland er spennende viner for vinkjelleren. Denne produsenten lager noen av de beste.
Aase E. Jacobsen
18 Mars 2017 - 14:08

Wachter Wiesler Eisenberg Alte Reben Blaufränkish 2012 er en superkonsentrert vin av denne typiske østerrikske rødvinsdruen. Den skiller derfor mye fra den karakteristiske skogsbærsaftige stilen de fleste eksemplarene av arten tilhører. Ikke noe negativt om akkurat den stilen, men denne viser hvor godt druesorten responderer på ekstra sterkt jordsmonn, og ikke minst gjennom gamle vinstokker.

I dette tilfellet er de opp til 80 år gamle. Den endelige vinen er en miks av druer fra fem ulike parseller, alle beliggende i Eisenberg-vinmarken som er ett av tre underområder i Eisenberg DAC.

Jern gir karakter

Eisenberg-vinmarken har det karakteristiske grønnskiferjordsmonnet med høyt jerninnhold. Så står da også eisen for jern på tysk.

Eisenberg DAC er begrenset til tre landsbyer i Südburgenland, Eisenberg og Deutsch-Schützen samt Rechnitz litt lengre nord på grensen til Mittelburgenland. Vi snakker likevel om en avstand på en drøy mil og totalt teller området bare 498 hektar. Den er en av i alt åtte såkalte DAC-er i Østerrike. DAC er forkortelsen for Districtus Austria Controllatus og er den østerrikske parallellen til franske AOC.

Det er det høye jerninnholdet i jordsmonnet som gir vinene herfra særpreg.

 

Mens den første kommer fra selve vinmarken Eisenberg, kommer Wachter Wiesler Ried Weinberg Blaufränkisch 2013 fra Deutsch-Schützen. Druene kommer fra en enkelt vinmark, Weinberg, og nærmere bestemt en parsell midt i hjertet av denne sørvendte vinmarken. Den skiller seg jordsmonnsmessig fra den forrige siden vi her snakker om et dypere jordlag med jernholdig leire.

Ambisiøs familiebedrift

Det gir en noe saftigere og syrefrisk stil, og spesielt i et år som 2013 som resulterte i litt lettere viner enn 2012 som på sin side er et år for kjelleren. Weinberg-vinen er imidlertid ingen lettvekter, men viser god konsentrasjon, takket være alderen på vinstokkene, fra 40-50 år.

Fra samme årgang kommer Wachter Wiesler Béla-Jóska 2013 som er en blanding av de yngste (15-40 år) vinstokkene i de to underområdene. En jordsmonnspreget og stofflig vin som i likhet med sine storesøstre er en utpreget og utmerket matvin. Her er det bare å finne fram viltet.

Bak disse vinene står den unge vinmakeren Christoph Wachter som har introdusert nye ideer i vinkjelleren som spontangjæring og kun bruk av store brukte fat på 500-1500 liter.

Og akkurat den balanserte eikebruken gjør at Wachter Wiesler-vinene skiller seg ut. 

Christoph har støtte av (den fortsatt unge) faren Franz. Og Wachter Wiesler er i høyeste grad en familiebedrift som også driver restaurant og overnatting med ambisjoner langt utover det som er vanlig i Burgenland. 

Christoph Wachter.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet
Dagens rett

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet

Dagens potetsalat inneholder nok vesentlig mer enn kun poteter. Like fullt er den lettlaget og mettende, og derfor noe du gjerne må servere utover sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen
Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen

Rester av fenalår er perfekt å bruke i en varmrett - denne varianten er veldig lettlaget og med ingredienser du har i husert.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet
Dagens rett

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet

Dagens potetsalat inneholder nok vesentlig mer enn kun poteter. Like fullt er den lettlaget og mettende, og derfor noe du gjerne må servere utover sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Felice Capasso til bartender-VM for Norge

Mannen bak Sesto Senso Academy som så langt har utdannet 350 bartendere, er dermed Norges beste bartender 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her