Drikke
Dette er boksen du skal kjøpe til grillmaten

Dette er boksen du skal kjøpe til grillmaten

Du får nemlig en utrolig bra vin signert en av verdens dyktigste vinmakere. Den finnes dessuten i en svært rimelig flaskeutgave.
Aase E. Jacobsen
19 Mai 2015 - 13:55

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Niepoort Dão Rótulo 2012 (19658)  har mørk, moden og god frukt, god friskhet og fine tanniner som gir den en fasthet du sjelden finner i boksformatet.

Så er det egentlig en vin beregnet for flaske. Flaskeversjonen har litt mer av alt og er et realt røverkjøp som også  tåler samt vil vinne på å lagres i minst fire år. Men innmaten i boksen har åpnet seg noe mer siden i vinter og framstår nå som ekstra innbydende. Perfekt timing foran grillsesongen.

Best i blanding

Dirk Niepoort dro til Dão for å realisere sitt siste prosjekt. For selv om det har skjedd mye spennende i Dão de siste tiårene, er det fortsatt en region med uutnyttet potensial.

Her kan du lese om alt det spennende som skjer i Dão 

Til denne sin første Dão, har han funnet fram til vinmarker med en viss alder. Dão har ikke på samme måte som naboen Bairrada et fyrtårn når det kommer til druesorter, men derimot dyrkes det innenfor regionsgrensene en lang forskjellige typer. Portugal kjennetegnes blant annet av stor rikdom når det kommer til antall druesorter, og det kan virke som om nesten alle dyrkes i Dão. I hvert fall er det sjelden å støte på viner laget av én drue. Men de finnes, og da helst av druen touriga nacional som har ganske god utbredelse i Dão.

Se alle de gode vinene fra Dão

Og denne druen har Dirk Niepoort rimelig god peiling på. Men den spiller en mindre rolle i ukens vin som har jaen som hoveddrue i tillegg til alfrocheiro preto og touriga nacional. Jaen kan sies å ha nesten samme rolle som baga i Bairrada, men jaen er ikke en unik drue for Dão. Den er nemlig den samme som den stadig mer populære mencia i det nordvestlige Spania. Den kom til Dão ved hjelp av pilgrimer på vei hjem fra Santiago de Compostela. Mens den i Bierzo, Ribeira Sacra, Monterrei og Valdeorras opptrer alene, blandes den så å si alltid med andre druer i Dão. Den bidrar med aroma saftighet og stor bløthet, og trenger derfor støtte fra andre mer strukturerte druer.

Niepoort har mange flotte viner på det norske markedet

 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her