Brut nature
Derfor er de tørreste champagnene best

Derfor er de tørreste champagnene best

Når champagne skal brukes gjennom måltidet, er det viktig at den har så lav sukkertilsetting, eller dosage, som mulig. Men du må tenke nøye gjennom hva du skal servere til den knusktørre champagnen.
Redaksjonen
17 September 2015 - 15:57

Sukker i champagne er som sminke. Litt kan hjelpe til å framheve og forsterke gode sider, og dempe mindre attraktive. For mye kan være Hollywood-aktig kunstig og påtrengende. Men det er bare den absolutte og perfekte skjønnheten som stråler helt uten den minste touch av rouge.

Mesteparten av druene i Champagne er kanskje ikke perfekte. Champagne er jo en drikk med høy syre, laget av undermodne druer. Sukkeret sliper de skarpeste kantene av syren og gjør drikken behagelig og frisk, snarere enn skarp og syrlig. Det er bare druer med veldig god balanse fremstilt etter alle kunstens regler som kan bære en vin uten dosage. Noen ekstra år på bunnfallet før omkorking skader heller ikke.

 

Første gang i 1889

Men knusktørr champagne er det ikke veldig lange tradisjoner for. Da champagne ble eksportert til Russland i store mengder på 1700-tallet, lå sukkernivået på hele 2-300 gram per liter. Det er dobbelt så mye som i dessertvinen sauternes. Til og med det skandinaviske markedet hadde på den tiden en preferanse for sødme, rundt 200 gram restsukker var det i vinene som kom hit.

Det var det franske markedet som først begynte å etterspørre mindre søt champagne. Jo bedre vinmakerhåndverket ble, jo mindre sukker behøvdes for å skjule feilene. Klimaendringer og forbedret vinmaking gjør at sukkernivåene faller ytterligere. Så sendt som i 2009 ble reglene for brut-kategorien endret fra maks 15 gram sukker per liter til 12 gram.

De flest brut champagne ligger nå ved 8-10 gram. Takket være bedre modningsnivåer har blant andre Roederer redusert sitt gjennomsnittlige nivå fra 12 til 8 gram, i følge sjefsvinmaker Jean-Baptiste Lécaillon.

Allerede i 1889 lanserte Laurent-Perrier en champagne helt uten tilsatt sukker. Den fantes på markedet i 20 år og ble relansert på 1980-tallet. Men det er først i den senere tid at interessen for lavdosage-champagne har eksplodert.

 

Dropper betegnelsene

Usminket champagne med ingen eller minimal sukkertilsetting. Extra Brut, Brut Extreme, Brut Sauvage, Ultra Brut eller Zero Dosage. Kjært barn har mange navn. Å droppe sukkeret stiller krav til råvarene. Mer enn én produsent hadde vunnet på å hoppe over akkurat denne trenden. Når champagnen lages med lite eller ingen ekstra søtning, risikerer man å få et kantete produkt, skarp i syren og ikke så lekker som man forventer at champagne skal være.

Men for dem som har strålende kvalitet på druene blir slike viner en matvennlig måte å vise fram produsentens terroir og vinmaking.

– Jeg har sluttet å skrive at mine champagner har ekstremt lav dosage, sier Jean-Hervé Chicquet, en av brødrene som driver champagnehuset Jacquesson i landsbyen Dizy i Montagne de Reims.

En av hans champagner som bærer vinmarkens navn, Corne Bautray, har ingen sukkertilsetting og er altså en Zero Dosage.

– Tidligere da vi brukte betegnelsen, ble forbrukerne og sommelierne veldig fokusert på dette forholdet, men det som er viktigst er jo at den sjenerøse og kraftige vinen fra denne vinmarken tok seg best ut uten dosage, sier han.

 

Champagne av egne druer

Men han erkjenner samtidig at hans champagner passer så godt til løyrom, skalldyr og annen sjømat nettopp av denne grunn. Og at det er takket være vinmarkens beliggenhet, det nøyaktige arbeidet og den lange lagringen før vinen er salgsklar, at han kan lage en vin uten sødme.

Både gjæringen i fatene og modningen på bunnfallet sliper ned kantene og det som er igjen er det vakre uttrykket av Bautrays terroir. Med sukker ved omkorkingen hadde det ikke vært like tydelig.

Det er ellers de bedre champagnene laget av vinbondens egne druer som driver trenden. Tarlant, Selosse, Dehours, Larmandier-Bernier og Ulysses Collin er noen eksempler. Deres nitide arbeid i vinmarker gir druer som ikke behøver sminke, de er modne og friske.

Produsentene som utmerker seg, som Jacquesson, er oftest små hus med en stor andel egne vinmarker. De som dyrker druer for å selge til de store champagnehusene har en tendens til å maksimere avkastningen heller enn druekvaliteten. Kiloprisen for druer er her den høyeste i verden.

Uansett er min anbefaling å våge å prøve mindre produsenter. De morsomste vinene finnes alltid i begrensete kvanta.

 

Gjennom hele måltidet

Når det kommer til mat, er det viktig å ha i mente at maten ikke må være søtere enn champagnen. Derfor krever en knusktørr champagne at du tenker nøye gjennom retten. Hummer og sjøkreps har en del sødme og passer derfor bedre til en litt søtere/rundere champagne som brut. Men til østers, reker med sitron, ja, da kommer brut nature til sin rett.

Disse helt tørre champagnene er perfekte aperitiffer som virkelig vekker appetitten. Mange vil kanskje oppleve dem som vel tørre, derfor lønner det seg å servere fingermat til. Den skarpe syren kan rense munnen etter fetere amuse-bouches, som chips naturell med en dip av crème fraiche og steinbitrogn, sashimi av laks, kveite eller toro (tunfiskbuk) og pommes frites med trøffelaioli.

Lavere avkastning, mindre bruk av kjemi i vinmarkene, høyere modningsgrad, streng sortering under innhøstningen og skånsom pressing gir fine druer og ren, fyldig most. Som i sin tur ender som like ren og fyldig vin med naturlig balanse mellom frukt, sødme og syre.

For produsenter som jobber på denne måten blir champagnen uten sukker mer som en vin og passer derfor godt hele måltidet gjennom. Den ekstra kraften i en velgjort Brut Zero gir også fyldigere aroma og smak hvilket kreves av en vin som skal vare et helt måltid. Slik får man et utmerket vinfølge til retter med fisk eller lettere kjøttretter som kalv eller (lys) fugl.

 

Hva er dosage?

Champagne får sine ettertraktete bobler fra andregangsgjæringen i flaske. For å bli kvitt gjærrestene som for øvrig er svært viktig for champagnens smaksutvikling, må flasken omkorkes. Under omkorkingen tilsettes tradisjonen tro en søt væske – liqueur d’expédition. Det er dette som benevnes dosage.

Zero Dosage, Brut Nature, Brut Zero - vin helt uten tilsatt sukker
Brut Extreme, Brut Sauvage, Ultra Brut - under 3 gram sukker
Extra Brut - under 6 gram tilsatt sukker
Brut - under 12 gram tilsatt sukker
Extra Sec - 12-17 gram tilsatt sukker
Sec - 17-32 gram tilsatt sukker
Demi-Sec - 32-50 g gram tilsatt sukker
Doux - 50 gram eller mer tilsatt sukker

Alt i gram per liter vin. Regelverket tillater en feilmargin på 3 gram per liter.

Test ulike nivåer

Mitt beste tips for å lære seg kunsten å matche mat og vin er å leke. Velg derfor tre champagner med ulik dosage. For eksempel en brut zero, en brut extreme (inntil 6 gram) og en vanlig brut (gjerne over 10 gram). Test til et par-tre retter, som chips med dip av crème fraiche og steinbitrogn, mørk sjokolade, østers, røykt laks med og uten sitron. Smak fram og tilbake og du vil oppleve store forskjeller.

 

Erica Landins tørre champagnetips

Tarlant Brut Zero
Tarlant er en liten familiedrevet produsent som lager en veldig bra og svært prisgunstig champagne, helt uten tilsatt sukker. Vinens sjenerøse duft kommer fra reserveviner som har ligget på eikefat, mens den sprø frukten og den friske syren er et resultat av presist og økologisk tilnærming i vinmarken, godt hjulpet av terroiret.

André Clouet Brut Silver
Til sin brut nature med 1,5 gram restsukker har Jean-François Clouet valgt ut druer fra sin egen vinmark i Grand Cru-landsbyen Bouzy. Det var disse druene som fra starten gjorde Clouets champagne så populær i Skandinavia. Jeg har savnet dem, men finner nå den samme intensiteten i denne cuvéen. Test med en bit vellagret comté. Det gir en lekker smak av smørbukk.

Jacquesson Cuvée no 736
I stedet for å la sin non-vintage smake det samme fra år til år, gir Jean-Hervé Clicquet sin cuvée et nytt nummer hver gang. Nummer 736 har 2008 som base, men hele 34 prosent er reserveviner. Med 3,5 gram tilsatt sukker har den perfekt balanse og er utmerket til skalldyr.

Eric Rodez Blanc de Noirs
Eric Rodez lager flere helt fantastiske champagner, inklusive en perfekt rosé som serveres til varme pølser på den upretensiøse restauranten Bubble Dogs i London. Den perfekte beliggenheten i Grand Cru-landsbyen Ambonnay gjør Rodez’ pinot noir fyldig og mineralsk. Hans Blanc de Noirs har en dosage på 5 gram (extra brut), men han lager også en veldig god Dosage Zéro.

De St. Gall Extra Brut Blanc de Blancs
De St. Gall er et kooperativ i Avize som har gjennomført et betydelig kvalitetsløft og lager blant annet en lavdosage Blanc de Blancs. Rene chardonnayer trives på grunn av sin høye syre vanligvis best med litt sukker, men med minimale 5 gram og toner av grønne epler og ristete nøtter, er deres extra brut en veldig prisgunstig og god champagne.

Foto: iStockphoto, Patrick Iafrate, Anthia Cumming, Tatiana Fuentes, Roederer

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her