Oppskrifter
Denne gjengen har laget årets beste norske kokebok

Denne gjengen har laget årets beste norske kokebok

Kok & Stek er kokeboken som overbeviste juryen sterkest i år, og som kommer til å bli godt mottatt av alle amatørkokker.
Aase E. Jacobsen
10 Desember 2016 - 11:03

Kok & Stek er nemlig proppet med teknikker som presenteres på en svært så pedagogisk steg-for-steg-måte. Så selv om du tror du kan alt om koking og steking, må du innrømme at det gjør du ikke etter å ha bladd gjennom denne kompakte og svært så nyttige kokeboken.

Bak kokeboken står et solid kokketeam, nemlig hele Kulinarisk Akademi, så selv om «mange kokker, mye søl» gjelder i mange sammenhenger, gjør det ikke det når det kommer til denne gjennomarbeidete kokeboken.

På bildet over fra venstre til høyre, øverste rad: Alexander Bremer, Espen Vesterdal Larsen, Jonas Modell, Jostein  Medhus. På neste rad: Andreas Lønn Johannessen, Marius Lyngestad Myrstrand, Marius Martinsen og Kristian Rønnestad.

Kok & Stek er altså best blant 35 av årets nye norske kokebøker.

Her er de fem finalistene i 2016

Juryen begrunner valget slik:

 

«Det er ikke nok med gode råvarer. Du må beherske kjøkkenteknikkene også. Dette er Kulinarisk Akademis andre gode, klassiske kokebok på rad. Denne gang lærer du å fritere, confitere, grille, steke og en rekke andre metoder du bør kunne. Glimrende bilder og 198 oppskrifter som ren bonus. Alt forklares enkelt og greit, gjerne med steg-for-steg-bilder. Dette er tilgjengeliggjort profesjonell kokekunst. God typografi bidrar til enkelheten.»

 

 

Det er niende gang at Beste norske kokebok deles ut. Kåringen er i regi av Apéritif og Norli.

 

 

Ole Martin Alfsen og Kok & Stek-gjengen serverer smaksprøver.

Årets kokebokjury

 

 

  • Kjartan Skjelde, kokk, dommer i MasterChef og fjorårsfinalist
  • Stein Øvre, designer i Creuna
  • Per A. Borglund, matbladredaktør og innehaver av Norges største kokeboksamling
  • Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
  • Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel
  • Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene
  • Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent

 

 

Årets nominerte kokebøker.
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her