Drikke
Denne baroloen holder i 40 år til

Denne baroloen holder i 40 år til

I hvert fall om vi skal bruke en av flaskene fra høstens vinauksjon som bevis.
Aase E. Jacobsen
27 November 2014 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

I den nylig avsluttete Vinmonopol-auksjonen gikk en kasse med fem flasker barolo hvorav to Scarzello 1968 for 2250 kroner. De tre andre var for øvrig Minuto fra 1964 som ikke lenger er i drift.

Gunstige priser

Det er derimot Scarzello, om enn med andre og yngre krefter ved roret. Selv har jeg ikke smakt så gammel Scarzello, men derimot flere yngre årganger som har vært svært overbevisende.

Siste årgang av Scarzello-baroloene er virkelige lekre. Ikke bare enkeltvinmarksbaroloen, Scarzello Barolo Sarmassa Vigna Merenda 2008 (92197), men også den «vanlige», Scarzello Barolo 2008 (3084).

At kvaliteten er like høy for begge, skyldes årgangens flotte potensial. I dette tilfellet er det mer snakk om en stilmessig forskjell. Merenda er mer sødmefylt, rundere og litt dypere, mens den andre er litt friskere og fastere. Mens den ene kun er laget av druer fra Merenda-parsellen i Sarmassa, et av Barolos cru-er, er den andre en miks av druer fra Merenda og Terlo, et annet Barolo-cru.

Hvilken du foretrekker, er smak og behag. Begge er i alle fall gunstig priset, kanskje ikke sammenlignet med de gamle flaskene, men i alle fall med annen ung barolo.

Går for tradisjonell stil

Mens de gamle vinene ble laget av brødrene Guiseppe og Federico Scarzello er det nå den 34 år gamle sønnesønnen til Federico, som også heter Federico, som siden årtusenskiftet har hatt ansvaret. Han insisterer på en veldig tradisjonell barolostil med lang uttrekkstid og store velbrukte fat.

Dette er forskjellen på moderne og tradisjonell barolo

Målet er nok å lage like lagringsdyktig vin som på 1960-tallet. Som for øvrig var da familien tappet sin første vin i flasker. Før det ble alt solgt i bulk – som tradisjonen i stor grad var i området. Det var først i 1978 at hele produksjonen ble solgt som flasker.

Foto: Jørn Broll
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her