Den ekte smaken av Languedoc

Alt som lever kan føle seg hjemme hos meg, er Didier Barrals filosofi. Den store naturvennen lager ikke uventet virkelig flotte viner.
Aase E. Jacobsen
04 Juni 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Hos Didier Barral i Languedoc-appellasjonen Faugères får carignandruen virkelig blomstre. I Leon Barral Faugères Jadis 2011 (51427) har den imidlertid selskap av de to andre hoveddruene i området, grenache og syrah. Men carignan har teten rent aromamessig. Ikke så rart egentlig for Barral besitter vinplanter som er inntil hundre år gamle.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Her er mye animalske toner, lakris og jordsmonn, men uten at det går ut over elegansen. Stor fyldig myk og deilig munnfølelse som holdes oppe av god friskhet og fine tanniner. I sannhet en karakterfull vin som er deilig nå men som vil utvikle seg videre i minst seks-sju år til. Topp til rike kjøttretter, også vilt.

Dyr velkomne
Leon Barral Faugères 2006 (51428) er en blanding av carignan og grenache. En noe mer delikat stil med nydelige bær-, krydder- og jordsmonnstoner, god fylde, fine syrer og gode tanniner. En flott og allsidig matvin som holder fint i fem år til.

Barral er nesten mer opptatt av jorden sin enn av vinene. I hvert fall legger han enorm vekt på at den skal være i tipp topp form. Derfor ønsker han så vel egne som naboenes kyr velkommen til å gjøre fra seg i de 25 hektar med vinmarker. Men når plantene skyter, er det slutt på skitingen!

Biomangfold
Dyrene brukes også til å forbedre jordsmonnet for fremtidige vinmarker. De får hjelp av "ugress" som tistler og kløver som bidrar til å øke aktiviteten i jorden, gjøre den luftigere slik at vinstokkenes røtter får trenge enda lenger ned på jakt etter næring og fuktighet. En naken jord dør sakte men sikkert, er hans filosofi. Og han mener dessuten at det ikke finnes noe slikt som ugress. Alle vekster er velkomne. Biomangfold i ordets rette betydning, altså.

Denne nærheten til jorden er i stor grad gått tapt i Languedoc takket være forrige århundres evige jakt på høye avlinger og med intensivt bruk av alt innen insekts- og plantevernmidler samt selvsagt kunstgjødsel.

Holder på busken
Hos Barral er alt dette strengt forbudt, han er selvsagt biodynamiker. Men det er ingen ny greie. Han følger egentlig bare i samme spor som bestefaren. Dessuten er han svært kritisk til regionens hang til høy oppbinding av vinplantene. Han mener det er uheldig siden det gjør at arbeidet i vinmarken alltid blir gjort i samme retning. For å unngå erosjon og utarming av jorden, må det jobbes ovenfra og ned, fra høyre til venstre og diagonalt, i følge Barral. Buskbeskjæring som jo er tradisjonen i området, gjør også vinmarken mer tilgjengelig for hans gode hjelpere, kveget.

Kombinasjonen med skiferjordsmonnet med høyt innhold av jern og andre mineraler er dessuten perfekt. Jordsmonnet absorberer den sparsomme nedbøren samtidig som varmen magasineres utover kvelden. En karakter som gjenfinnes i vinen.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her