Wok er kanskje den den mest spennende måten å lage middag i en fei. En perfekt løsning i en stressende hverdag.
Eksperimenter i vei
Men wok er også starten på mer kompleks tilberedning som med en klassisk thairett som musuman curry eller red beef curry.
Det kan høres ut som en motsetning siden vi ofte forbinder woking med middag på 1-2-3. Poenget med woking i «slow food»-retter er imidlertid å gi en rask stekehinne slik at saftigheten beholdes i råvaren til den er ferdig tilberedt. Styrken på gassblusset reguleres underveis, på samme måte som under grilling.
Ved å få et tettere forhold til din wok, vil du lettere kunne utnytte alle mulighetene som ligger i teknikkene. Du vil ikke minst oppdage hvor lett det er å eksperimentere og lage dine egne vrier på mer klassiske oppskrifter.
Dette er folk som kan håndtere sine gassbluss
Woking er en effektiv tilberedningsmetode både for de som har små budsjetter og de som tenker på kaloriene.
Slik blir du en mester med wok-en
Wok-pannens form gjør at den holder bruken av olje og andre ingredienser på et minimum. Den avrundete formen sørger også for at varmen fordeler seg jevnt over hele pannen, ikke bare i bunnen, hvilket sikrer kort steketid og at væske fordamper.Sterk varme er derfor essensielt for å oppnå et perfekt resultat. Temperaturen bør være minst 175 grader.
På de neste sidene finner du mange wokoppskrifter du må prøve
For å unngå at den varme oljen spruter når du har oppi ingrediensene, bør du passe på at alt holder samme og helst romtemperatur.
Ikke ha alt oppi woken samtidig, men ta ingrediensene som trenger mest varmebehandling først. En wok som fylles opp for raskt, vil kjøles ned for mye og ingrediensene blir kokt heller enn stekt.
Mise-en-place – altså å klargjøre alle ingrediensene på forhånd, og gjerne sette dem i riktig rekkefølge, gjør wokingen mer effektiv og resultatet så perfekt som mulig.
Bruk tresleiver til å røre i woken med. Det er spesielt viktig om du har en «non-stick»-wok.