Dagens rett
Dette er favoritten når Ole Martin Alfsen ber venner på middag

Dette er favoritten når Ole Martin Alfsen ber venner på middag

Kokken du kjenner fra tv-ruta, Ole Martin Alfsen, er ute med ny kokebok og den er en av fem finalister i Beste norske kokebok 2016.
Aase E. Jacobsen
12 November 2016 - 01:00

At Ole Martin Alfsen ikke bare liker vin, men også godt øl er ingen hemmelighet. Når han inviterer de han selv kaller mannemat, er det øl både i gryta og glasset. 

 Men denne retten smaker helt topp også som søndagsmiddag med hele familien, små som store, rundt bordet. Smaksrikdom er ved siden av grundighet, kjennetegnet på de mange oppskriftene i denne omfangsrike kokeboka som feirer det å dele gleden rundt matbordet. 

Det er også grunnen til at den er valgt ut som en av fem finalister i Beste norske kokebok 2016. 

 

Juryens begrunnelse for at Vennemiddag er en av finalistene:

«Ole Martin Alfsen er ikke bare en glimrende kokk, men også en god pedagog. Denne gang vil han at leserne skal senke skuldrene og invitere spisestuen full av gjester. Forfatteren byr på en bukett varierte oppskrifter, og er i tillegg raus med de smarte tipsene som redder deg gjennom dobbeltrollen som kjøkkensjef og vert. Alt pakket inn i et oversiktlig design med lekker fargebruk og fine detaljer.»

Årets kokebokjury:

  • Kjartan Skjelde, kokk, dommer i MasterChef og fjorårsfinalist
  • Stein Øvre, designer i Creuna
  • Per A. Borglund, matbladredaktør og innehaver av Norges største kokeboksamling
  • Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
  • Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel
  • Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene
  • Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent 

Det er niende gang denne kåringen finner sted. I år som før er den i regi av Apéritif i samarbeid med Norli. 

Her bestiller du dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Ole Martin Alfsens ølkokte oksekjaker med potetpuré

Ole Martin Alfsens ølkokte oksekjaker med potetpuré

Fremgangsmåte

Skjær av overflødige sener og fett fra kjakene, eller be slakteren om å preparere dem helt ferdig. Da trenger du omtrent 1 kilo rensete kjaker.

Krydre kjakene med salt og pepper før du vender dem i melet og bruner dem i smør og olje. Når de er brune på begge sider, skal de over i en jerngryte. Hell over ølet så det nesten dekker. Kok opp, legg på lokk, og skru ned varmen så kjakene småkoker videre. Sett ovnen på 150 grader.

Skrell løkene, og del dem i to på tvers. Legg dem med snittsiden ned i stekepannen du har brukt. Stek på litt over middels varme til de er skikkelig brune i snittet. Legg dem så sammen med hvitløk, krydder og urter i gryta med kjøttet. Kok ut pannen, og hell sjyen i gryta. Legg lokk på, sett det hele i ovnen, og la det småkoke videre til kjakene er møre. Dette kan ta 4–5 timer. Det er seige saker!

Sjekk innimellom ved å løfte opp en kjake, og pirk i den med en gaffel for å se om den er mør.

Tilsett vann eller kraft i gryta underveis om det skulle fordampe mye væske.

Når kjakene er møre, løftes de over på et fat. Sil sausen over i en ny kjele, kok inn til ønsket konsistens, og legg kjakene tilbake i sausen.

Varm dem opp før servering. Smak til sausen med salt, pepper, sitronsaft og eventuelt litt brunt sukker om du vil runde av smaken.

Server med potetpuré, grønn salat eller bakte røtter med ingefær. Noen pickles eller syltete løk smaker også godt til, og noen vil kanskje ha dijonsennep.

Tips1:
Kjakene kan med fordel kokes en dag eller to i forveien.

Tips2:
Litt sherry- eller rødvinseddik som tilsettes sammen med ølet fra starten, sørger også for en fint integrert syre i retten.

Tips3:
Tilsett ristet sopp i gryta rett før siste oppkok. Du kan også koke denne sausen med noen røtter, det gir en fin sødme og ekstra smak. 

Drikketips:
Her er det veldig lurt å servere det samme ølet i glasset som du har brukt til å koke kjakene. Da får du et fint ekko, og strukturen vil ofte harmonere godt. Det er litt rart å servere vin, til en gryterett kokt med øl, men om du ønsker vin, vil en rik, saftig, fruktig og sødmefull rødvin med lite kanter fungere.

Oppskriften er hentet fra Ole Martin Alfsens kokebok Vennemiddag - en av fem finalister i Beste norske kokebok 2016.

Flere oppskrifter laget av Ole Martin Alfsen

Ole Martin Alfsens ølkokte oksekjaker med potetpuré

Ole Martin Alfsens brokkolisalat

Ole Martin Alfsens uer i italiensk drakt

Ole Martin Alfsens braiserte breiflabb med safranrisotto

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Ole Martin Alfsen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her