Drikke
Pust dypt inn – drinken er i lufta

Pust dypt inn – drinken er i lufta

Den siste bartrenden i London er å servere drinker i av dampform. Bli med inn i tåka på «opplevelsesbaren» Alcoholic Architecture.
10 April 2016 - 02:00

For å vekke de kresne londonboernes interesse må du ha et uvanlig konsept. Et av de mest uvanlige er «opplevelsesbaren» Alcoholic Architecture som ligger i et victoriansk kjellerlokale i Borough Market. Her puster nemlig gjestene inn drinkene i stedet for å drikke dem.

40 personer slippes inn av gangen i det som aller mest minner om et romtemperert dampbad. Jeg og 39 andre forventningsfulle gjester har fått på oss hver vår regnponcho – en nødvendighet om du ikke vil lukte gin tonic resten av uka. Vi har gått inn i en «tåke» bestående av én del Hendrick’s gin og tre deler tonic. Drinken dusjes ut som damp fra kraftige luftfuktere høyt over hodene våre. Technomusikk

Her finner du Alcoholic Architecture

1 Cathedral Street, Borough Market, London SE1 9DE

Inngangspenger: 12,50 pund for 50 minutter i dampbaren. Bare 40 personer slippes inn av gangen. Makstid er 50 minutter. Bestilling gjøres via barens nettside www.alcoholicarchitecture.com 

Cocktailmeny: Alle cocktails som drikkes er komponert med ingredienser og alkohol framstilt av munker, som Chartreuse och Benedictine, trappistøl inkludert.

Bak Alcoholic Architecture står Sam Bompas og Harry Parr som har drevet designbyrået Bompas & Parr siden 2007. www.bompasandparr.com.

pumpes ut av høyttalerne.

Sikten er bare en drøy meter og de fleste i rommet ses bare som svake silhuetter i den blålige alkoholtåka. Luftfuktigheten er 140 prosent og i starten er det litt vanskelig å puste. Du kjenner ingen drinksmak, bare en lett sødme i munnen. Etter en time i den tette tåka har kroppen absorbert alkohol tilsvarende en stor drink gjennom munn og øyne.

Når drinken pustes inn i stedet for å drikkes, går den rett i blodomløpet uten å passere leveren. Det gjør at effekten er raskere, og på et skilt oppmuntres gjestene å puste med moderasjon (breathe responsively).

 

Fuktigheten drypper fra ansiktet og alkoholen trenger inn gjennom øyne, munn og nese. Øynene mine renner og huden får et klebrig lag. Jeg er inne i en gigantisk gin tonic.

 

Her får du bare lov å oppholde deg i 50 minutter av gangen.

 

Kunstinstallasjon

Det er to unge kunstnere, Sam Bompas og Harry Parr, som har funnet på det unike konseptet bak Alcoholic Architecture. Målet er å la folk føle hvordan det er «inni en cocktail».

-Ideen ble født da vi eksperimenterte med gele for å lage spiselige cocktails og begynte å fundere på hva som skulle skje om vi i stedet laget cocktails som damp, forteller Sam Bompas.

Harry Parr og Sam Bompas Foto: Stefan Braun. Foto: braunphotography

 

Flere leger og lungespesialister ble tatt med på råd før åpningen for å sikre at ikke noe kunne gå galt. 

-Feil blanding kan faktisk være dødelig. Det tok oss fem år og drøyt 30.000 pund å komme fram til det som nå er en perfekt cocktail, sier Sam. Han har store planer for hvordan konseptet skal utvikles videre:

-Vi lurer på om vi skal ha en heis i rommet slik at gjestene kan oppleve hvordan de forskjellige lagene av en cocktail oppleves.

Duoen har tidligere gjort seg kjent for sine eksperimentelle installasjoner og arbeid med mat og drikke. Blant annet serverer de desserter som eksploderer og gele i alle tenkelige former og smaker.

Også flytende føde

For den irske ølgiganten Guinness’ regning laget Sam og Harry multisensoriske fyrverkerier med duft og smak i form av skyer med jordbær, snø av fersken og konfetti av banan.

Tross sin unge alder har britene allerede hatt utstillinger på så vel Londons Victoria and Albert museum som på San Franciscos prestisjefylte Museum of Modern Art, og de har forfattet fire bøker om sine kulinariske eventyr.

-Vi ser det vi gjør som kunstinstallasjoner og oss selv som en form for moderne Willy Wonka-er. Enkelt uttrykt kan vi si at vi designer unike opplevelser basert på smak innenfor temaet mat og drikke, der vi vil at gjestene skal kjenne seg delaktige. De skal føle at de er en del av noe større, som de selv kan være med å forme, forklarer Sam Bompas.

Mystery Mead heter denne drinken og den skal ikke inhaleres Foto: Ann Charlott Ommedal.

Alcoholic Architecture er deres siste prosjekt og litt slemt sagt kan den beskrives som en bar for latsabber – her behøver du tross alt verken drikke eller stå i kø foran bardisken – alt kommer til deg gjennom luften du puster inn gjennom munnen og porene i huden. Men den som ikke nøyer seg med alkoholdamp, kan også få kjøpt flytende drikke. I et av avlukkene er det innredet en bar og det er fullt mulig å ta med drinkene ut i alkoholtåka.

Fulle hus

Lokalet fra 1897 var tidligere et munkekloster. Sam Bompas og Harry Parr har gjort sitt beste for å ivareta den spesielle atmosfæren. Kjellerbaren er utsmykket med dødningehoder og knokler og alle cocktails inneholder alkohol framstilt av munker som Chartreuse- og Benedictine-likør. 

-Vi ville gi prosjektet en lokal tilknytning, så vi gjorde research om stedet og lærte oss mye om dets sterke klostertradisjon og forholdet til alkohol, forklarer Sam.

Drinkmenyen heter derfor Holy Orders og omfatter cocktails som Dirty Habit, Afternoon Penance og Friar Tucked. Disse serveres selvsagt i tidsriktige glass og pokaler.

-Akkurat nå designer vi sågar en kopp laget av en ekte hodeskalle. Gjestene får da drikke av det som en gang inneholdet en hjerne, sier Sam entusiastisk. –Jeg mener, hvem har vel ikke drømt om en gang i sitt liv å drikke av en hodeskalle, spør han retorisk. 

Ja, de sære innslagene og overraskelsene virker uendelige. På dametoalettet venter det deg en albino-pytonslange.

Baren har unektelig lyktes med å tiltrekke seg et kresent publikum. Og det ser ut til å bli en økonomisk suksess også. Inngangspengene er 12,50 pund, og stedet har hatt fulle hus siden innvielsen i begynnelsen av august i 2015.

På toalettet får du deg en uventet opplevelse. Foro: Ann Charlott Ommedal.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen
Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen

Rester av fenalår er perfekt å bruke i en varmrett - denne varianten er veldig lettlaget og med ingredienser du har i husert.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai
Ukens drink

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai

Amaretto sour er den mest populære drinken på våre nettsider og nærmest en nasjonaldrink. Når den kommer med prosecco, er den som skapt for nasjonaldagen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Felice Capasso til bartender-VM for Norge

Mannen bak Sesto Senso Academy som så langt har utdannet 350 bartendere, er dermed Norges beste bartender 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen
Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen

Rester av fenalår er perfekt å bruke i en varmrett - denne varianten er veldig lettlaget og med ingredienser du har i husert.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her