Det er kommunepolitikeren Arash Derambarsh fra Courbevoie, nordvest for Paris, som startet kampanjen som sørget for at forslaget ble fremmet i mai i fjor og vedtatt i senatet nå i vinter. Den innebærer at supermarkeder og matbutikker forplikter seg å inngå en avtale med en veldedighetsorganisasjon som kan ta vare på overskuddsmaten. Fristen for gjennomføring er innen året.
Derambarsh’ engasjement startet med en aksjon hvor han samlet inn utgått på dato-mat fra lokale supermarkeder. Maten ble delt ut til trengende, mange av dem pensjonister, familier som sliter med å få endene til å møtes samt hjemløse.
Derambarsh jobber nå for å få et lignende forbud også innen EU – og resten av verden. Han planlegger ifølge The Guardian å fremme saken via ONE, U2-Bonos kampanje, under FNs møte i september hvor milleniummålene skal diskuteres. Han satser også på G20-toppmøtet i november og COP21-miljøkonferansen i desember.
Den ambisiøse 35 åringen er blitt beskyldt for å slå politisk mynt på saken, spesielt siden han har skapt så mye medieoppmerksomhet rundt seg selv. På sin side argumenterer republikaneren med at venstresiden ikke har monopol på denne type meninger, og at den eneste måten å få gjort noe med denne skandaløse kastingen av mat, er å bruke mediene for alt de er verdt.
I Frankrike kastes det 7,1 millioner tonn mat årlig. 15 prosent av restauranter og 11 prosent av matbutikker. Verstingen er fortsatt forbrukeren som står for 67 prosent av dette. På EU-nivå snakker vi om 98 millioner tonn og for verden er tallet 1,43 milliarder tonn, ifølge The Guardian.