Bransje
Han er kokkenes favorittkokk

Han er kokkenes favorittkokk

Verdens beste kokker har valgt sine favoritter i egne rekker. Og deres rangering skiller seg en del fra andre kåringer. Michel Bras er den som får størst honnør.
Aase E. Jacobsen
29 Januar 2016 - 15:42

Det er bare kokker på restauranter med to og tre stjerner i Michelin-guiden, de teller i alt 528, som får være med å stemme fram sine mest respekterte kolleger. Det vil naturlig nok farge listen, for her er det mye fransk. Kåringen som ble lansert i fjor og når gjøres for andre gang, har i år en annen (fransk) kokk på topp, nemlig Michel Bras, han har sågar rykket opp fra en sjetteplass i fjor.

Her kan du lese om den gjennomførte filosofien som ligger til grunn for hans suksess

Fjorårets vinner, Pierre Gagnaire, er nå på andreplass. Ellers er det ganske store endringer blant de ti på topp.

Her er fjorårets liste

Paul Bocuse som i fjor lå på andreplass, er nå ute av denne listen.  Og japanske Seiji har rykket opp fra en niende- til en tredjeplass. Enda mer dramatisk er det kanskje at Joan Roca fra El Celler de Can Roca har falt fra tredjeplass til tiendeplass. Han leder det som ifølge en konkurrerende kåring, Worlds50Best, er verdens beste restaurant.

Hos El Celler de Can Roca er ingen ting overlatt til tilfeldighetene

Det er altså ingen skandinaver blant de ti beste.

Men blant de 100 beste finner vi tre representanter for det nordiske kjøkken: Rene Redzepi (uoffisiell 12. plass), Magnus Nilsson og Rasmus Kofoed.

En nykommer i teten er Emmanuel Renaut som driver restauranten Flocons de Sel i de franske alpene (Haute-Savoie).

Verdens beste kokker er ellers en mannsbastion av dimensjoner. Blant de 100 kokkene er det bare fire kvinnenavn: Nadia Santini, Anne-Sophie Pic, Carme Ruscalleda  og Elena Arzak (som riktignok må dele plassen med sin far).

Verdens 10 beste kokker

  1. Michel BRAS (Le Suquet - Laguiole) – Frankrike
  2. Pierre GAGNAIRE (Restaurant Pierre Gagnaire - Paris) - Frankrike
  3. Seiji YAMAMOTO (Nihonryori Ryugin) - Japan
  4. Alain DUCASSE (Louis XV Alain Ducasse) - Monaco
  5. Pascal BARBOT (L’Astrance - Paris) – Frankrike
  6. Eric FRECHON (Epicure - Paris) - Frankrike
  7. Emmanuel RENAUT (Flocons de Sel - Megève) - Frankrike
  8. Martin BERASATEGUI (Rest Martin Berasategui – Lasarte Oria) - Spania
  9. Benoît VIOLIER (Hôtel de Ville Crissier) - Sveits
  10. Joan ROCA (El Celler de Can Roca - Gerona) – Spania
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre
Dagens rett

Glem kjøttdeigen i dag, med kvernet reinsdyrkjøtt eller reinskav blir smaken mye bedre

Sheperds pie lages vanligvis med vanlig kjøttdeig, men her er det et enda bedre og smaksrikt alternativ som er brukt, nemlig reinsdyrhakk eller reinskav som tilberedes rett fra fryst tilstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her