Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev
Erpacrife Nebbiolo Metodo Classico 2009 (97797)er en floral og lekker vin som nyter godt av nebbiolos typiske blomsterkarakter og ikke minst gode syrestruktur.
Syren og ikke tanninene
Sammen med god fylde er det syren og boblene som er ryggraden siden druetypen tanniner ikke bidrar i denne vinen.
Derfor er nebbiolo så spesiell
Den store friskheten og delikate frukten er et resultat av vokststedet og fremstillingsmetoden. Druene kommer fra høytliggende vinmarker, ved 500 m.o.h. i på et av høydedragene i utkanten av Barbaresco-området.
Dessuten plukkes druene tidligere enn hva vanlig er for rødvin. Slik maksimeres syren samtidig som alkoholnivået ikke blir for høyt. En rød nebbiolo uten bobler holder 14-14,5 prosent, men denne ligger på 12,5 prosent.
Svært små kvanta
Druene får videre et opphold på to uker i kjølerom før de gjæres. Dette er en teknikk som brukes for å løfte fram fruktigheten og aromaene i vinen.
Nær sagt selvsagt er det klassisk metode som brukes, altså annengangsgjæring i flaske, og vinen ligger to år på bunnfallet før omkorking.
Fra samme produsent kommer Erpacrife Bianco Metodo Classico 2011 (14642)som er en vin av hvite druer som erbaluce, cortese, timorasso og moscato bianco. En veldig karaktersterk musserende vin med urter og mineraler og flott syrefriskhet som passer veldig godt til fetere retter. Prøv den gjerne til fårikål! Dette er en vin som lages i svært små kvanta.
I en klasse for seg
Aller mest sjelden er faktisk deres moscatovin, Erpacrife Moscato Metodo Classico 2010 (14643), både i antall og når den sammenlignes med regionens øvrige viner av denne druen.
Denne moscatovinen er også spesiell
Smaksmessig er vinen i en klasse for seg med veldig god konsentrasjon og intens fruktighet, mektig, men samtidig god og frisk. En herlig dessertvin som passer perfekt til frukt- og kremkombinasjoner, terter eller ostetallerken.
Moscato mest utfordrende
Det som gjør den spesiell er at den har fått en annengangsgjæring i flasken. En prosess som produsenten beskriver som svært komplisert all den tid druematerialet må være helt perfekt, vinen er derfor kun laget fire ganger, og sist i 2010 i et antall av 2000 flasker.
Dessuten er det at vinen skal ha restsukker når den omkorkes, også en stor utfordring.
Kompisprosjekt
Men de fire kameratene som står bak «eksperimentet» Erpacrife elsker utfordringer. Da de avsluttet ønologskolen i Alba og skulle gå hver til sitt, ble de enige om å forlenge den tette dialogen ved å skape noe helt unikt, på tvers av alle DOC(G)-grensene i Piemonte.
Erpacrife er derfor Alba-nebbiolo fra Federico Scarzello, litt Oltrepo Pavese-druer fra Cristian Calatroni, Asti-moscato fra Erik Dogliotti og fjerdemann Paolo Stella jobber til daglig med barbera i Asti, en drue som foreløpig ikke brukes i noen av vinene.