Drikke
Barolo Grand Cru
Foto: (Massolino)

Barolo Grand Cru

Vinmarken Rionda har en spesiell status for barolo - og det er vel fortjent.
05 Desember 2005 - 17:58

Vigna Rionda gir de helt store vibrasjonene for den barolofrelste. Mange mener at denne vinmarken gir noe av det ypperste innen nebbiolo. Rionda er nå tilgjengelig i to ulike tolkninger som er like fantastiske på hver sin måte. Begge i små kvanta som raskt selges ut, men den som er rask på labben har altså en unik mulighet til å bli kjent med denne skjønnheten.

For Rionda er nettopp det. Hvis assosiasjonene får løpe fritt vil jeg si en østerlandsk skjønnhet med et aromaspekter av de sjeldne - nærmest overnaturlig - i hvert fall når vanlig vinterminologi tas i bruk. Sjelden har jeg smakt viner som til de grader setter i gang assosiasjonsapparatet. Men disse vinene er så uendelig mye mer enn interessante objekter for vinsmakinger. Først og fremst er det viner for kjelleren og senere matbordet.

Finessens vinmark
Rionda ligger helt oppunder bymuren til Serralunga d'Alba som selv troner som en dronning på haugen i det kuperte barololandskapet. Selv om Serralunga i seg selv har en høy stjerne innen barolo, er det ikke alene nok til å forklare hvorfor denne vinmarken briljerer.

Den er liten, kun 10 hektar som deles av en håndfull vinbønder hvorav kun fire setter Rionda på etiketten. Den beste delen av Rionda er den som er 100 prosent sørvendt samt den øvre delen som dermed reserveres til nebbiolo. I den nedre og den varmere sørvestvendte delen dyrkes primært barbera.

Navnet Rionda betyr rund på den lokale dialekten og beskriver åssidens form. Det er ikke den bratteste skråningen i området, rundt 30 prosent helning. Det som skiller Rionda fra resten av Serralunga er de spesielle jordsmonnet som er svært kalkholdig, lys og kompakt mergeljord men med lite leirekomponenter. Nebbiolo er svært følsom for jordsmonnsvariasjoner. Hvis det blir for tungt, går det på bekostning av elegansen i vinen, og nettopp er finessen er et av nebbiolos viktigste kjennetegn.

1999 vs 2000
Kalkjord derimot er svært godt egnet for å få frem druens potensielle parfymerte karakter og ikke minst en flott syrestruktur samt fine tanniner. Siden disse aromaene lett blir overkjørt av høy ekstraksjon og ny eik, velger Massolino som eier 2,5 hektar i Rionda, tradisjonell vinifikasjon. Det betyr relativt lang maserasjon men ved ikke alt for høy temperatur og lang modning, 3-4 år, i store velbrukte fat.

Ytterligere halvannet til to år i flaske bidrar i modningsprosessen, men når vinen lanseres er den fortsatt i sin pureste ungdom. Massolinos Rionda er derfor ikke den første baroloen du bør hente frem fra kjelleren. Nå er det 1999 som gjelder, og den er ganske lukket men med lufting åpenbarer det seg et bredt spekter av aromaer. Duften er svært parfymert med komplekse kryddertoner, eksotisk trevirke, skogbunn, så vel syltet, som varm og kjølig bærfrukt, mandler, lær og tørket kjøtt. I munnen er den elegant og nærmest forførende med flotte syrer og gode tanniner, mye eksotisk krydder og trevirke samt ikke minst blomster og modne røde bær i finishen.

Luigi Pira ligger litt foran Massolino i løypa og er allerede kommet til 2000 som er et mindre klassisk nebbioloår enn 1999 siden de gjennomsnittlig høyere temperaturene ga søtere frukt og noe mindre syre. Men Pira har gjort et imponerende stykke arbeid med sin Rionda i 2000. Mens Massolinos utgave er svært parfymert og lys i tonene, er Piras mørkere og mer krydret, men likevel usedvanlig raffinert. Duften er svært tett med så vel røde som mørke bær, mokka, krydder, tørr lakris og eksotisk trevirke som cedertre og sigarkasse. I munnen er den svært fyldig og stofflig på en silkemyk måte, med flotte tanniner og en deilig og meget lang finish med syrlige bær og alle de andre tonene fra duften. Tilgjengelig allerede nå og med et like stort lagringspotensial som Massolinos utgave.

Fremtidige gleder
Rionda som eget cru er av relativt ny dato. Massolino begynte først i 1982 å skille ut druene fra denne vinmarken. Før det laget familien kun én vin, "vanlig" barolo, og det helt siden 1896 da oldefar Giovanni etablerte huset. I dag er tre generasjoner representert, bestefar Guiseppe, sønnene Giovanni og Renato samt barnebarnet Franco som er ønologutdannet og denne tradisjonelle familiens ansikt utad. Men Rionda har en lengre historie å vise til gjennom Bruno Giacosa som laget denne vinen i enkelte - og alltid eksepsjonelle år fra 1967 og frem til 1993.

- Giacosas viner forteller oss at Rionda har svært god lagringskapasitet, forklarer Franco Massolino. Frem til 1995 laget Massolino to Rionda-utgaver, men nå er det kun én som gjelder. - Vi bruker imidlertid bare de aller beste druene - og det er ikke gitt av vi kommer til å lage den hvert år selv om vi har vært svært heldige de siste årene. Overskuddet deklassifiseres til vanlig barolo eller nebbiolo, legger han til.

De aller beste druene har en tendens til å komme fra den opprinnelige parsellen med nå 45 år gamle vinstokker. I 1989 kjøpte familien nok en parsell som i dag teller 25 år. Klassiske Rionda-år etter "omleggingen" er 1996 og 1999. Deretter kan vi bare glede oss til 2001 og 2004. Om 2005 vil slutte seg til barologullrekka er i skrivende stund usikkert, men Rionda ble i alle fall høstet før regnet og siden det var druer med god konsentrasjon som havnet i gjæringskarene, har vi trolig grunn til å se frem til nok et interessant år.

Vigna Rionda på polet:
(ikke omtalt)

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her