Drikke
Barolo Grand Cru
Foto: (Massolino)

Barolo Grand Cru

Vinmarken Rionda har en spesiell status for barolo - og det er vel fortjent.
05 Desember 2005 - 17:58

Vigna Rionda gir de helt store vibrasjonene for den barolofrelste. Mange mener at denne vinmarken gir noe av det ypperste innen nebbiolo. Rionda er nå tilgjengelig i to ulike tolkninger som er like fantastiske på hver sin måte. Begge i små kvanta som raskt selges ut, men den som er rask på labben har altså en unik mulighet til å bli kjent med denne skjønnheten.

For Rionda er nettopp det. Hvis assosiasjonene får løpe fritt vil jeg si en østerlandsk skjønnhet med et aromaspekter av de sjeldne - nærmest overnaturlig - i hvert fall når vanlig vinterminologi tas i bruk. Sjelden har jeg smakt viner som til de grader setter i gang assosiasjonsapparatet. Men disse vinene er så uendelig mye mer enn interessante objekter for vinsmakinger. Først og fremst er det viner for kjelleren og senere matbordet.

Finessens vinmark
Rionda ligger helt oppunder bymuren til Serralunga d'Alba som selv troner som en dronning på haugen i det kuperte barololandskapet. Selv om Serralunga i seg selv har en høy stjerne innen barolo, er det ikke alene nok til å forklare hvorfor denne vinmarken briljerer.

Den er liten, kun 10 hektar som deles av en håndfull vinbønder hvorav kun fire setter Rionda på etiketten. Den beste delen av Rionda er den som er 100 prosent sørvendt samt den øvre delen som dermed reserveres til nebbiolo. I den nedre og den varmere sørvestvendte delen dyrkes primært barbera.

Navnet Rionda betyr rund på den lokale dialekten og beskriver åssidens form. Det er ikke den bratteste skråningen i området, rundt 30 prosent helning. Det som skiller Rionda fra resten av Serralunga er de spesielle jordsmonnet som er svært kalkholdig, lys og kompakt mergeljord men med lite leirekomponenter. Nebbiolo er svært følsom for jordsmonnsvariasjoner. Hvis det blir for tungt, går det på bekostning av elegansen i vinen, og nettopp er finessen er et av nebbiolos viktigste kjennetegn.

1999 vs 2000
Kalkjord derimot er svært godt egnet for å få frem druens potensielle parfymerte karakter og ikke minst en flott syrestruktur samt fine tanniner. Siden disse aromaene lett blir overkjørt av høy ekstraksjon og ny eik, velger Massolino som eier 2,5 hektar i Rionda, tradisjonell vinifikasjon. Det betyr relativt lang maserasjon men ved ikke alt for høy temperatur og lang modning, 3-4 år, i store velbrukte fat.

Ytterligere halvannet til to år i flaske bidrar i modningsprosessen, men når vinen lanseres er den fortsatt i sin pureste ungdom. Massolinos Rionda er derfor ikke den første baroloen du bør hente frem fra kjelleren. Nå er det 1999 som gjelder, og den er ganske lukket men med lufting åpenbarer det seg et bredt spekter av aromaer. Duften er svært parfymert med komplekse kryddertoner, eksotisk trevirke, skogbunn, så vel syltet, som varm og kjølig bærfrukt, mandler, lær og tørket kjøtt. I munnen er den elegant og nærmest forførende med flotte syrer og gode tanniner, mye eksotisk krydder og trevirke samt ikke minst blomster og modne røde bær i finishen.

Luigi Pira ligger litt foran Massolino i løypa og er allerede kommet til 2000 som er et mindre klassisk nebbioloår enn 1999 siden de gjennomsnittlig høyere temperaturene ga søtere frukt og noe mindre syre. Men Pira har gjort et imponerende stykke arbeid med sin Rionda i 2000. Mens Massolinos utgave er svært parfymert og lys i tonene, er Piras mørkere og mer krydret, men likevel usedvanlig raffinert. Duften er svært tett med så vel røde som mørke bær, mokka, krydder, tørr lakris og eksotisk trevirke som cedertre og sigarkasse. I munnen er den svært fyldig og stofflig på en silkemyk måte, med flotte tanniner og en deilig og meget lang finish med syrlige bær og alle de andre tonene fra duften. Tilgjengelig allerede nå og med et like stort lagringspotensial som Massolinos utgave.

Fremtidige gleder
Rionda som eget cru er av relativt ny dato. Massolino begynte først i 1982 å skille ut druene fra denne vinmarken. Før det laget familien kun én vin, "vanlig" barolo, og det helt siden 1896 da oldefar Giovanni etablerte huset. I dag er tre generasjoner representert, bestefar Guiseppe, sønnene Giovanni og Renato samt barnebarnet Franco som er ønologutdannet og denne tradisjonelle familiens ansikt utad. Men Rionda har en lengre historie å vise til gjennom Bruno Giacosa som laget denne vinen i enkelte - og alltid eksepsjonelle år fra 1967 og frem til 1993.

- Giacosas viner forteller oss at Rionda har svært god lagringskapasitet, forklarer Franco Massolino. Frem til 1995 laget Massolino to Rionda-utgaver, men nå er det kun én som gjelder. - Vi bruker imidlertid bare de aller beste druene - og det er ikke gitt av vi kommer til å lage den hvert år selv om vi har vært svært heldige de siste årene. Overskuddet deklassifiseres til vanlig barolo eller nebbiolo, legger han til.

De aller beste druene har en tendens til å komme fra den opprinnelige parsellen med nå 45 år gamle vinstokker. I 1989 kjøpte familien nok en parsell som i dag teller 25 år. Klassiske Rionda-år etter "omleggingen" er 1996 og 1999. Deretter kan vi bare glede oss til 2001 og 2004. Om 2005 vil slutte seg til barologullrekka er i skrivende stund usikkert, men Rionda ble i alle fall høstet før regnet og siden det var druer med god konsentrasjon som havnet i gjæringskarene, har vi trolig grunn til å se frem til nok et interessant år.

Vigna Rionda på polet:
(ikke omtalt)

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy
Ukens drink

Lag multekremen som på cocktailbaren Poppy

Den er selvsagt forbeholdt de voksne, men ikke bare de som lengter etter multekrem året rundt. For denne er en virkelig schläger .

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her