Brennevin
Baileys er milkshake for voksne

Baileys er milkshake for voksne

Baileys er et utrolig eventyr. Som mange har forsøkt å kopiere. Men uten å lykkes siden irene gjorde en så grundig jobb fra starten av.
Aase E. Jacobsen
25 November 2011 - 11:32

Den geniale miksen av fløte og irsk whiskey tilsmakt med blant annet vanilje og sjokolade ble lansert i 1974 etter flere års uttesting.

For selv om ideen ble født etter at en gruppe fra destilleriet Gilbey's of Ireland hadde gått i tenkeboksen for å finne frem til et produkt med en klar irsk profil, var den forbundet med mange vansker.

Irsk whiskey på Vinmonopolet

Ikke bli sur

Først og fremst bød det på problemer å skape en stabil blanding av fløten og whiskeyen. Denne skulle dessuten være holdbar uten å måtte bruke konserveringsmidler.

Løsningen ble skapt i laboratoriet ved at hvert melkemolekyl (som er stort) ble omsvøpt av en mengde etanol-molekyler slik at ingenting ville kunne trenge gjennom og dermed forårsake at fløten ble sur.

En egen fabrikk utenfor Dublin ble reservert for den nye drikken, og allerede i det andre året etter lanseringen var kapasiteten sprengt. Baileys var den ultimate suksessen. Verden over.

I dag selges den i 130 land, og produseres i et antall som er 200 ganger større enn det den første fabrikken kunne håndtere.

Baileys kommer i flere varianter - se her

Ferskvare

Baileys har allerede rukket å prege tre generasjoner med nordmenns drikkevaner.

Da den kom til Norge rundt 1980 ble den nærmest over natten alle unge kvinner - og menns, foretrukne drink som lettet overgangen fra barndommens milkshake til voksenverdenens mer fyrige saker.

Ikke for det, Baileys har aldri vært sterk, de 17 prosent alkohol er dessuten pakket godt inn i søt kremaktig fylde, hvilket gjør den forførende lettdrikkelig.

En sommelier på Harry's Bar i Venezia røpet en gang at hvis han fikk velge mellom de største vinene i Italia og Baileys så foretrakk han den siste. Det sier nok mer om denne merkevarens utrolig sterke posisjon enn om sommelierers smak, eller gjør det det?

Tre døgn

Det er garantert en del bransjefolk blant de mange Baileys-konsumentene her til lands.

Nordmenn ligger for øvrig på fjerde plass over pro capitakonsum av Baileys. Og det betyr at selv om vi er få, så bidrar vi maksimalt til å holde liv i Irlands melkekyr.

Hele 4,3 prosent av landets enorme melkeproduksjon ender i Baileys-flasker. Siden likøren lages av helt fersk melk, tar det bare tre døgn fra kua melkes til fløten er blandet og tappet.

Dette til tross holder Baileys seg i inntil to år. Men etter at flasken er åpnet, bør den absolutt oppbevares i kjøleskap.

Nye muligheter

Selv om Baileys har et litt pyseaktig stempel som frøkendrikk, er det mange som aldri vokser fra den og som ikke går lei den lett gjenkjennelige smaken. Og som heller aldri ville bytte den ut med andre konkurrerende kopier.

Her har vi funnet frem noen av de gode drinkoppskriftene med Baileys som du finner på våre drinksider.

Alle drinkene med Baileys

Baileys Dream Butterscotch Shake

Baileys Dream Butterscotch Shake

Fremgangsmåte

Ha kremlikøren, vaniljeis og isbiter i en blender.

Kjør sammen til en tyktflytende milkshake.

Hell i et cocktailglass og pynt med physalis eller kanelstang og et lite dryss kanel.

Historien om Baileys

 

Sendt inn av Baileys

Vurder oppskriften

Baileys iskaffe

Baileys iskaffe

Fremgangsmåte

Fyll en cocktailshaker ¾ full med isbiter og ha i lett avkjølt sterk kaffe og kremlikøren.

Rist godt sammen i ca 15 sekunder slik at du får et godt skum på iskaffen.

Hell over i et stort drinkglass og pynt med mynteblader.

Historien om Baileys

Råvare:

Sendt inn av Baileys

Vurder oppskriften

Baileys Cocoa Blossom

Baileys Cocoa Blossom

Fremgangsmåte

Sett et stort cocktailglass i fryseren eller fyll det med knust is slik at du får glasset skikkelig kaldt.

Vask appelsinen godt og skjær av en stor bit av skallet som du gnir langs kanten på det kalde glasset.

Fyll en cocktailshaker ¾ full med is og ha i kremlikøren, vodka, kakaopulveret og kremfløten.

Rist godt i ca 15 sekunder og sil over i cocktailglasset. Strø over ekstra kakaopulver og pynt med appelsinskallet på kanten av glasset.

Les mer om milkshake for voksne og Baileys

Tips: Vil du ha en ekstra smak av appelsin kan du kryste appelsinskallet over isbitene i cocktailshakeren, da får du med de eteriske oljene i appelsinskallet i drinken.

Råvare:

Vinmonopolets beste vodka

Sendt inn av Missy Flynn, likørekspert Rita’s Bar & Dining i London

Vurder oppskriften

Baileys Latte

Baileys Latte

Fremgangsmåte

I denne drinken er det litt opp til deg hvor mye kaffesmak du ønsker og her kan du bruke en enkel eller dobbel espresso.

Ha Baileys og kaffe i et varmebestandig glass eller en stor kopp. Varm melken og tilsett denne. Dersom du har en espressomaskin blir det ekstra godt dersom du steamer melken slik at du får et godt skum på toppen.

Dryss over litt revet sjokolade og server rykende varm.

Les mer om Baileys her

Tips:
Prøv gjerne med litt kanel og nyrevet muskattnøtt i tillegg til sjokoladedrysset.Espressoen kan du også bytte ut med skikkelig sterk kaffe.

Flere varme drinker finner du her

Råvare:

Sendt inn av Diageo

Vurder oppskriften

Baileys Sweet Temptation

Baileys Sweet Temptation

Fremgangsmåte

Hell sjokoladesaus på innsiden av et glass.

Varm melken til kokepunktet og tilsett koriander. Hell kryddermelken i glasset.

Ha deretter i kremlikøren og pynt med revet sjokolade.

Historien til Baileys

Råvare:

Sendt inn av Baileys

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol
+

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol

Med Poppy lover Xuseen og Thomas Ramse-Miskell fargerikt mangfold, nytelse og glede, og at det alltid er en colada og en frozen på menyen. Samt ikke minst fullgode alkoholfrie alternativer og velvalgte viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke
+
Tester
56 nye brennevin spesialpol november 2024

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke

De aller beste er ikke en gang kvotert, og samtidig gunstig priset i en internasjonal kontekst. Noen perler som ikke er whisky, finnes også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En sjømatgryte som denne topper det meste
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den norske klassikeren dampet kveite slår aldri feil - spesielt ikke med dette tilbehøret
Dagens rett

Den norske klassikeren dampet kveite slår aldri feil - spesielt ikke med dette tilbehøret

De ingefærkokte gulrøttene setter en ekstra spiss på denne klassiske retten med dampet kveite, agurksalat og sandefjordsmør.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol
+

På Poppy får du denne bestselgeren både med og uten alkohol

Med Poppy lover Xuseen og Thomas Ramse-Miskell fargerikt mangfold, nytelse og glede, og at det alltid er en colada og en frozen på menyen. Samt ikke minst fullgode alkoholfrie alternativer og velvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke
+
Tester
56 nye brennevin spesialpol november 2024

Fantastiske whiskyer på øverste hylle og styrke

De aller beste er ikke en gang kvotert, og samtidig gunstig priset i en internasjonal kontekst. Noen perler som ikke er whisky, finnes også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kvitnes Gård er både årets kjøkken og årets sirkulære matgründer

Det er Matprisen som deler ut ulike bærekraftpriser, som (omsider) fant Halvar Ellingsen og hans team i Vesterålen denne prisen verdig. Det gjorde også Norges vel når de skulle dele ut sin Gründerpris for 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sensasjonell førsteplass til Himkok

I kåringen Topp500Bars kommer Himkok som nummer én. Det betyr at det er denne baren som nå er på hele verdens lepper.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming
Dagens rett

Reinskav på pizzaen oppleves både eksotisk og skaper stor steming

Reinskav er en av de aller beste råvarene i norsk dagligvarehandel - fordi den huker av for alle krav om bærekraft og smak. Prøv denne vrien og du blir hekta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En sjømatgryte som denne topper det meste
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her