Drikke
Årets ferskeste vin er riktig så god

Årets ferskeste vin er riktig så god

Det er all grunn til å feire beaujolais nouveau denne uken. Men du må vente til torsdag.
Aase E. Jacobsen
19 November 2014 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Beaujolais nouveau kan nemlig ikke selges før polet åpner dørene torsdag morgen, ikke kan vinen bestilles heller. Men det blir nok vin til alle.

Her er PDF-oversikten over hvilke polutsalg som har hvilke viner

Selv har jeg smakt åtte forskjellige. Min favoritt i år er – ikke uventet - M. Lapierre Beaujolais Nouveau Cambon 2014 (9485), som alltid lager beaujolais med personlighet.

Les mer om denne spennende produsenten

En lekker beaujolais nouveau er også den økologiske Trénel Beaujolais Nouveau Bio 2014 (9487) som er den mest elegante av de åtte nouveauene. En nydelig vin til torsk - som jo er en klassisk følgesvenn til saftig beaujolais.

Saftig vin til saftig mat

Trénel lager også en Villages-utgave, Trénel Beaujolais-Villages Nouveau 2014 (47959) , som er i det mer sødmefylte, men også drikkevennlige hjørnet.

Les mer om Trénel og om regionen som sådan

Siden Beaujolais-området regnes som naturvinenes hjemland er det ekstra hyggelig at det finnes ytterligere en som jobber på samme måte, nemlig Perraud Beaujolais Villages Nouveau Brut de Cuve 2014 (9484). Flasken jeg smakte mistenkes for å ha en uren kork, men siden jeg fant mye god frukt i bakkant, er dette et sikkert valg. Vi snakker om en beaujolais nouveau med langt mer vinkarakter enn hva de fleste forbinder med denne vinstilen.

Les mer om Jean Chauvet som fant opp naturvinen

Både Cambons og Perrauds beaujolais nouveau-er er gode matviner, til så vel saftig gårdskylling som langtidsstekt svin (pulled pork) eller lam samt litt fete oster.

Se vårt forslag til beaujolais nouveau-fest

Men også produsentene som bekjenner seg til konvensjonell vinmaking med bruk av kjøpegjær og svovel, filtrering og klaring, viser veldig gode takter i 2014 som preges av veldig sunn og god frukt

Burgundprodusenten Joseph Drouhin er på banen i år som før, med solide viner. Både Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau 2014 (49840) og Joseph Drouhin Beaujolais-Villages Nouveau 2014 (49839) er ferske, men samtidig syrefriske og slanke. Og «kongen av Beaujolais» Georges Duboeufs to utgaver, Duboeuf Beaujolais Nouveau 2014 (46178) og Duboeuf Beaujolais-Villages Nouveau 2014 (46179) er i år mindre preget av banan, har renere og friskere frukt enn før, men noe mer sødme enn de andre. Det gjør dem til gode alternativer til ulike typer asiatisk mat. Men det bør være retter med litt fett, for årets beaujolais har høy syre.

 

Det ble bra til slutt

Generelt kan det sies at årets viner er mer ferdige enn tidligere år. Det skyldes at innhøstningen fant sted tidligere enn normen, og 20 dager før fjoråret.

Slik var fjorårets beaujolais nouveau

En varm vår/forsommer og ekstremt høye temperaturer i midten av juli fikk både sukkernivåene til å utvikle seg raskt samtidig som mange rapporterer om store tap, opptil 30 prosent gikk tapt på grunn av varmen.

Resten av måneden og deler av august var preget av til dels store regnmengder og lave temperaturer hvilket fikk modningen til å stoppe opp. Varmt godt vær fra slutten av august satte prosessen i gang igjen. Druene fikk igjen mulighet til å modnes under ideelle forhold, og innhøstningen kunne altså starte rundt den 8-10. september. Det betyr at årets beaujolais nouveau har fått bedre tid på seg i vinkjelleren, og det er alltid av det gode.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Ukens viner kan denne gang ikke bestilles
Da beholdningene av Ukens viner allerede er fordelt ut i butikkene, må du oppsøke det enkelte polutsalg for kjøp. Se lenken ovenfor for videre informasjon om hvor du får den enkelte vin.
 

Hvis du vil bestille andre produkter, kan du velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her