Ukens vin
Super 9 år gammel bordeaux til knallpris

Super 9 år gammel bordeaux til knallpris

Vellagret vin til en så gunstig pris er ikke hverdagskost, men det kan det altså bli med denne.
Aase E. Jacobsen
18 September 2019 - 02:00
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinsmaker. Foto: Julie H. Amundsen

Ch. Frère Cadillac Côtes de Bordeaux 2010 er myk og moden med sødmefylt plommeaktig frukt, men også god tørrhet. Perfekt å nytes nå til høstlig lam eller en ostebit.  

Denne vinen kommer fra en av Bordeaux’ mindre omtalte underområder - Cadillac Côtes de Bordeaux tilhører nemlig det enorme landskapet Entre-deux-Mers – mellom de to store elvene Garonne og Dordogne.

Se alle vinene på polet herfra

Men beliggenheten er i områdets sørlige ytterkant, rett på andre siden av Garonne-elven for berømte Sauternes. Cadillac har derfor også en viss anseelse for sine søte hvitviner, men de røde har alltid spilt annenfiolin. Og det med god grunn – inntil de senere års økende interesse blant områdets vinbønder for å tenke kvalitet framfor kvantitet. Noe de ble tvunget til av markedsmessige forhold. Den noe anemiske og grønne vinstilen som kjennetegnet laveste klassifiseringsnivå for Bordeaux er det ingen som lenger vil ha, når viner fra andre områder og ikke minst andre vinland tilbyr bedre kvalitet for samme eller lavere pris. Endringen har gitt resultater for flere av eiendommene. Godt hjulpet av mange gode årganger i de siste to tiårene også som et resultat av temperaturøkninger.

Les mer om endringene i denne delen av Bordeaux

Ch. Frère er andrevinen til Ch. de Haux som har valgt en annen markedstilpasning enn mange andre. Ch. de Haux eies nemlig av danske Franske Vingårde som har finansiert oppgraderingen ved å la alle som ønsker kjøpe aksjer og dermed bli medeier i vinslottet. Noe som mange nordmenn også har benyttet seg av. Aksjonærene tilbys rabatt på vin fra slottet samt ikke minst gunstige priser på leie av feriebolig.

KJellermesterens bolig er en av alternativene som tilbys feriegjester.

Eiendommen fyller også rollen som feriested. Den har røtter tilbake til middelalderen, men slottet og vinmarkene ble etablert rundt midten av 1800-tallet og ble bygd for en tidligere general under Napoleon III – det er slikt som gir ekstra historisk sus.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker
Dagens rett

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker

T-benstek er for mange grillentusiaster en klar favoritt og en klassiker som alle må prøve seg på i hvert fall en gang. Med masse tilbehør holder en stek til mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn
Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn

Kombinasjonen av avocado og rogn - uansett hvilken type du velger - smaker guddommelig. Perfekt som forrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks
Ukens drink

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks

Med 15 år gammel Dalwhinnie får whisky smash-en både dybde og kompleksitet - samtidig som den er leskende og fruktig - perfekt for sommersesongen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er den beste blant 56 viner i alu-boks med og uten bobler
+
Tester
56 viner i alu-boks vurdert

Dette er den beste blant 56 viner i alu-boks med og uten bobler

Utvalget av vin i alu-bokser øker stadig. Og kvaliteten med det, selv om det fortsatt er store forskjeller på de beste og de svakeste.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker
Dagens rett

T-benstek er grillens aller beste kjøttstykke - klar en klassiker

T-benstek er for mange grillentusiaster en klar favoritt og en klassiker som alle må prøve seg på i hvert fall en gang. Med masse tilbehør holder en stek til mange.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn
Dagens rett

Avocado med rogn er verdens enkleste forrett, men ikke mindre god av den grunn

Kombinasjonen av avocado og rogn - uansett hvilken type du velger - smaker guddommelig. Perfekt som forrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dobbel ærespris og 30 års jubileum for Bent Stiansen

I tillegg til jubileum har Statholdergaarden gjort seg fortjent til en Michelin-stjerne for 27. gang. Som i hvert fall er solid norgesrekord.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en lekker salat med stekt laks på toppen
Dagens rett

By på en lekker salat med stekt laks på toppen

Laks og grapefrukt er en veldig god kombinasjon og da er det vanskelig å komme unna sauvignon blanc i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks
Ukens drink

Slik blir din whisky smash-drink ekstra kompleks

Med 15 år gammel Dalwhinnie får whisky smash-en både dybde og kompleksitet - samtidig som den er leskende og fruktig - perfekt for sommersesongen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her